Лотарията на живота: Швейцария е най-доброто място да се родиш и живееш

Дете, родено през 2013 г. в България, ще живее по-зле, отколкото в Египет

Дете, родено през 2013 г. в България, ще живее по-зле, отколкото в Египет

Най-доброто място през 2013 г., където може да се роди човек и да води най-комфортен живот, е Швейцария, сочи тазгодишната класация на аналитичното звено на списание "Икономист", обявена в петък. Листата включва 80-те най-добри държави държави в света за продължаване на рода.

В топ 10 на най-добрите места да се роди човек са също така Австралия, Норвегия, Швеция, Дания, Сингапур, Нова Зеландия, Холандия, Канада и Хонконг. "Икономист Интелиджънс Юнит" отбелязва, че големите европейски страни и лидери на еврозоната не присъстват на челните позиции. Германия се намира на 16-о място, което си поделя със САЩ. Съединените американски щати оглавиха първото издание на рейтинга през 1988 г., но сега са значително по-назад. Франция заема 26-о място, изпреварвана с две позиции от Кипър. Великобритания е 27-ма, следвана от Чехия и Испания, поделящи си една позиция.

Северните страни заемат първите места в класацията, а ударената от кризата Южна Европа (Гърция, Португалия и Испания) е далеч назад, въпреки предимството на благоприятния климат.

България заема 61-о място, преди нея е Египет, а значително по-напред в класацията са Гърция (34-то), Турция (51-о), Сърбия (54-о) и Румъния (56-о).

Дете, родено през 2013 г. в България, ще живее по-зле, отколкото в Египет, но малко по-добре, отколкото в Салвадор, Филипините или Шри Ланка, когато навърши пълнолетие т.е. през 2031 година.

Бразилия е 37-а, Мексико – 39-а, Куба и Аржентина си поделят 40-о място, Естония и Венецуела се нареждат на 44-а позиция, а Хърватия и Унгария – 4-а. Русия е на 72-а позиция, между Индонезия и Сирия, като добро място да се роди човек. На дъното на класацията са Кения и Нигерия.

"Икономист Интелиджънс Юнит" изчислява индекса въз основа на няколко статистически показателя. След тях са брутният вътрешен продукт на човек от населението, нивото на безработица, продължителността на живота, броя на разводите, нивото на политическа и сексуална свобода, мащабите на корупцията и престъпността, климата и качеството на културния живот. Предвид се вземат и социологическите проучвания на "Галъп" за удовлетвореността на гражданите на съответните страни от живота им и за техните собствени икономически прогнози до 2030 г.

Индексът за качеството на живота свързва резултатите от изследвания на субективното задоволство от живота - колко щастливи се смятат хората, с обективни фактори, определящи качеството на живота в страните. Богатството помага, но не е единственият важен фактор за щастие. Такива са още престъпността, доверието в държавните институции и здравето на членовете на семейството. Някои от факторите са фиксирани като географията, а други се променят много бавно във времето (демографията, много социални и културни характеристики), трети фактори зависят от политиката и от състоянието на световната икономика.

Споделяне

Още от Свят