Дете с рядка малформация спасено след новаторска операция в "Пирогов"

Малката Мария и майка й след операцията, сн. БГНЕС

Сложна и новаторска операция, извършена от хирурзите на "Пирогов", е спасила живота на 5-годишната Мария, която е родена с рядка малформация на гръдния кош и сколиоза на гръбначния стълб. Подобна операция е правена само шест пъти досега в света, съобщиха от болницата в неделя.

Операцията е извършена от д-р Атанас Кацаров и проф. Росен Дребов.

"Човек има 24 ребра, 12 от всяка страна. При Мария в лявата половина на гръдния кош три от ребрата са слепени, а крайчетата на останалите ребра, които са към гръдната кост, липсват", обясни пред журналисти д-р Кацаров, началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов".

"При тази деформация се вижда, при преглед, как сърцето пулсира под дефекта. Единствено има кожа и мускулатура между външната среда и сърцето. Няколко колеги са търсени за помощ от родителите. Случаят е уникален. До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", разказа д-р Атанас Кацаров.

Без операция, състоянието ѝ според експертите е означавало постоянна опасност за живота, тъй като и минимална травма би могла да наруши функцията на незащитеното сърце, както и на белия дроб. Допълнително "при всички деца със сколиоза в даден момент изкривяването на гръбнака става несъвместима с живота", по думите на Кацаров.

Той обясни, че по време на операцията слепените ребра са разделени са фиксирали с два импланта, така че да не се слепват отново, а и да изправят съществуващото изкривяване на гръбначния стълб. Направен е и корсет, който предпазва сърцето на детето. Имплантите ще останат година в тялото на детето, то ще носи и външен корсет за допълнителна защита.

"Детето изкара няколко дни в реанимация, на петия ден вече играеше с другите деца", допълни Кацаров.

 Мария през март навършва 5 години, семейството ѝ е от Панагюрище. Родителите ѝ разбират за проблема преди около година, но всички лекари казвали, че не може нищо да се направи. Майка ѝ Иванка разказа, че след като виждат репортаж по телевизията за уникална операция мна друго дете, извършена в "Пирогов", се обръщат към столичната болница. През август идват в "Пирогов", самата операция е извършена на 27 януари.

Проф. д-р Росен Дребов, който е национален консултант по детска хирургия, обясни, че целта на "Пирогов" е  да пренесе лечение на деца от западна Европа тук и да икономисат пари. У нас Фондът за лечение на деца заплаща само имплантите, а не разходите по операции и изследвания навън. Така че ние с парите за лечение на едно дете навън ще спестим за импланти за 2-3 деца още, обясни той.

Системата, която е приложена в операцията се нарича "Матрикс-риб". Цената на операцията е около у нас е 12 хиляди лева, които се покриват от Фонда за лечение на деца, а в Западна Европа би струвала над 20 хиляди евро, коментира още Кацаров.

Споделяне

Още от България