Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута

Още 10 цивилни са убити при въздушни удари в бунтовническия анклав край Дамаск

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха сирийски опозиционни активисти, цитирани от ДПА.

Агенцията отбелязва, че съобщеното нападение с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено вчера - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.

Четиринадесет човека са получили проблеми с дишането, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил село Аш Шофание в Източна Гута, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Опозиционни активисти в района потвърдиха, че няколко души имат дихателни проблеми, а едно дете е починало.

Сирийското правителство неведнъж е отричало да използва химически оръжия. Опозиционни активисти обаче съобщиха за атаки с хлор в Източна Гута на 13 и 22 януари, посочва ДПА.

Най-малко 10 цивилни бяха убити днес при въздушни удари и артилерийски обстрел на бунтовническия анклав, предаде Франс прес, като се позова на мониторинговата организация.

Сред жертвите в Дума, най-големия град в района източно от Дамаск, са девет души от едно и също семейство, включително три деца.

Миналата неделя сирийските правителствени сили започнаха кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за осем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.

Източна Гута, с население от около 400 000 човека, е обсадена от 2013 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Сирия да бъде приложена веднага, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на неговата пресслужба.

Гутериш се аргументира с необходимостта от незабавно предоставяне на хуманитарна помощ, за да бъдат облекчени страданията на сирийския народ.

Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на ООН, който гласува единодушно за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, пише британският в. "Гардиън". Боевете засилиха и натиска над руския президент Владимир Путин, най-влиятелния поддръжник на Асад, да накара сирийския си съюзник да спазва правилата.

Руският президент стана обект на нови критики заради действията на Москва, възприети като циничен опит да се забави приемането на резолюцията за прекратяване на огъня, с цел Асад да има време да довърши превземането на Източна Гута. Правозащитни организации подчертават, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има ограничен обхват не включва конкретен график за прекратяването на огъня, подчертава в. "Гардиън".

Според сирийското правителство примирието трябва да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче вече отхвърли идеята, че резолюцията обвързва и нейните сили, а САЩ не са заемали позиция, отбелязва британското издание.

За да се гарантира подкрепата на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени "терористи" - вратичка, която изглежда дава възможност за продължаване на боевете на много фронтове. Правителството в Дамаск редовно нарича всички свои противници "терористи", макар че международната общност смята за екстремистки само малка част от въоръжените групи в Сирия.

Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, вече заяви, че Дамаск и неговият съюзник Техеран ще спазят резолюцията, но че предградията на сирийската столица не са включени в нея, защото са под контрола на терористи. Но именно страданията на мирните граждани в Източна Гута подтикна ООН да гласува за прекратяване на боевете.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят