Детройт ще се съвземе от банкрута преди октомври 2014 г. и то без още заеми

Детройт, автомобилната столица на САЩ, ще възкръсне от банкрута преди октомври 2014 г. и то без да е нужно да взима нови заеми, предадоха световните агенции, като цитираха Кевин Ор, антикризисния мениджър на града, назначен през март от губернатора на щата Мичиган Рик Снайдър.

Постът на Ор му дава почти неограничена власт върху финансите на Детройт. Той предупреди, че пътят към финансовото оздравяване на града няма да бъде безболезнен.

Американски съд ще реши дали Детройт попада под защитата на член 9 от закона за фалитите. Делото ще започне на 23 октомври.

Ор изрази надежда, че съдът ще се произнесе положително по искането на града. Антикризисният мениджър предупреди, че кредиторите на Детройт в този случая ще трябва да се съгласят да понесат загуби.

През уикенда управата на Детройт обяви, че е възложила на аукционната къща Кристис да оцени притежаваната от нея част от колекцията от 60 000 произведения на изкуството в Музея на изкуството в града. Ор посочи, че оценката се прави с цел да се види какво има в колекцията, но остави отворен варианта за продажбата на някои произведения от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят