Деца, лекуващи се в чужбина с държавни пари, ще отсядат в посолствата ни

Децата, които се лекуват в чужбина за сметка на държавата, да се настаняват в българските посолства в съответните страни са обещали от Министерството на външните работи на среща с представители на здравното министерство и Центъра "Фонд за лечение на деца" в петък.

Идеята на здравното министерство е да се съкратят разходите по престоя на нуждаещите се семейства, както и да се улесни пребиваването на болните деца зад граница по време на лечението им.

По думите на директора на фонда Ива Станкова, представителите на външно министерство са изразили "съпричастност към проблема на децата, които заминават за лечение в чужбина, и готовност да помогнат за неговото решаване в рамките на техните възможности".

Тепърва предстои да се направи оценка на сградния фонд на министерството в чужбина и да се коментират възможностите за общи действия между двете ведомства в помощ на нуждаещите се деца и на техните семейства.

В някои комплекси на българските дипломатически мисии в чужбина и сега се настаняват деца, заминали по линия на фонда, но този въпрос засега не е категорично решен, обясниха от пресцентъра на здравното министерство. Към момента, децата и техните придружители се настаняват в хотели, квартири или определени за целта помещения към лечебните заведения, което обаче излиза доста скъпо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?