Деца от Перник, Хасково и Куклен победиха в състезанието по правопис "Пазим езика си"

Сн. "Живата вода на България"

Ученици от Перник, Хасково и Куклен спечелиха първите места в състезанието по првопис "Пазим езика си", организирано от гражданското сдружение "Живата вода на България". Те се оказаха най-добри на финала на състезанието, който беше в събота в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 от V и от VІ клас. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.

В групата от V клас има две първи места – Елия Илиева от ОУ "Св. Иван Рилски", Перник, и София Бозова от ОУ "Св. Климент Охридски", Хасково. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ "Христо Смирненски", Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ "Иван Вазов" в Харманли.

Сред децата от VI клас победител е Рафаела Панайотова от СУ "Отец Паисий", гр. Куклен. Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ "Черноризец Храбър", София. Трета е Симона Александрова от СУ "Сава Доброплодни", Шумен.

"Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи", обърна се към участниците съпругата на президента Румен Радев - Десислава Радева, председател на сдружението "Живата вода на България", организатор на конкурса.

Радев също присъства на състезанието. Той поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигнали до финала. "Помнете, че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас - за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в този живот, за да бъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себе си граждани на света", каза той.

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от жури с председател проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". В комисията бяха още проф. Татяна Ангелова, също от СУ "Св. Климент Охридски", и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и слушалки. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци.

Председателят на журито проф. Атанасов припомни, че тази година в състезанието се включиха много деца и то стана национално. Показват се много добри резултати и то от всички краища на България. "Това означава, че във всички региони на страната има добри учители, родители и деца, които се стараят да овладяват езика си", каза той. На учениците, които показаха знанията си за правописните и пунктуационни норми, Атанасов пожела да бъдат сред създателите на българската култура през следващите години.

В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

Споделяне

Още от България