Деца се натровиха с лекарства в столична забавачка

Деца се натровиха с лекарства в столична забавачка

В детската токсикология на "Пирогов" тази нощ са постъпили 14 деца на четиригодишна възраст, които посещавали забавачка в столичния квартал "Лозенец", съобщиха от лечебното заведение в четвъртък. Други четири малчугана са били прегледани и им е била оказана медицинска помощ, но състоянието им е позволявало да си отидат вкъщи.

Всички деца били със симптоми на отравяне, за което по-късно се установило, че е медикаментозно. Децата са били натровени с нефидипин, диазепам и лексотан, установили лекарите. Няма опасност за живота им, децата са адекватни и контактни и състоянието им е подобрено, допълниха от "Пирогов".

Това позволило децата да бъдат разпитани как са погълнали лекарствата, разговаряно е и с възпитателите на групата, като показанията значително се разминават.

Според някои от децата, хапчетата били намерени на бюрото на госпожата и те си ги разделили, докато нея я  нямало. Проучва се обаче и възможността малките да са влезли в кабинета на медицинската сестра, която се била пенсионирала и на нейно място нямало желаещи. Остава открит въпросът, ако това е така, защо в кабинета са се намирали неприсъщи за детско заведение лекарства и защо е бил отключен. 

И в двата случая обаче децата са били оставени без надзор за дълго време.

“Независимо какъв е бил източникът на лекарствата, с които са се натровили децата, при всички случаи става въпрос за недопустима небрежност. Става въпрос за голям брой деца и е очевидно, че те са оставени за определено време без сериозен контрол”, каза зам.-кметът по образованието на София Йорданка Фандъкова.

Столична община ще направи проверка по случая, каза и кметът Бойко Борисов. Кметството е било информирано за инцидента още нощта, когато в "Пирогов" започнали да постъпват деца от една и съща  група с еднакви симптоми.

Според Борисов голям проблем е недостигът на възпитатели в детските градини в столицата. “С парите, които се дават на учители и възпитатели, се изправяме пред проблема да няма кой да гледа децата”, заяви кметът и допълни, че каза педагозите от забавачките масово напускали. Той не пропусна възможността отново обвини управляващите за ниския бюджет на столицата.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?