Деца смятат по колко кебапчета се падат на махала за участие в митинг

Математиците не виждат нищо смущаващо в условието на задачата

Участници в предизборен митинг на опашка за кебапчета.

"Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета". Това не е откъс от вестникарски репортаж, а първо изречение в условието на задача, дадена на математически турнир за деца от втори и трети клас. "Сюжетът" ѝ озадачи и възмути родители и граждани, след като бе тиражиран и в социалните мрежи.

Цялото условие на задачата гласи: "Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?".

Под прицела на общественото недоволство попадна основно образователният министър Анелия Клисарова. Тя обаче се разграничи като каза, че задачите за математическия турнир "Иван Салабашев"се изготвят от Съюза на математиците. Експертите на министерството не проверяват задачите, защото съюзът не им е подчинен, не могат да му наложат и санкции.

"Вероятно съставителите на задачата са искали да бъдат по-оригинални и да привлекат вниманието, но училището не е място за това”, каза Клисарова.

Зам.-председателят на математическия съюз проф. Николай Николов потвърди това и обясни, че приема шума около задачата с чувство за хумор и според него тя не е толкова "скандална". И се опита да омаловажи конфуза от неудачното замесване на деца в "игрите на възрастните". За да не се случват повече недоразумения в бъдеще, математикът се зарече оттук нататък да се дават задачи "само за ябълки и круши".

"Не искам да питам дори за бонбони, защото утре родителите ще кажат, че караме децата да ядат нездравословно. Ще даваме задачи само за продукти, които да са здравословни и в умерени количества", допълни Николов.

"Доц. Ивайло Кортезов може би малко е "попресолил кебапчето", защото обществото в момента е много чувствително. И не знам защо думата митинг се свързва само с политиката. Може да е било гражданска проява". Това коментира зам.-председателят на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов пред Mediapool. Автор на задачата е именно доц. Кортезов, член на съюза.

Учителят на годината Явор Никифоров, който е член на Съюза на математиците, преподавател по информатика и участник в редица граждански инициативи, отказа да коментира разграничаването на просветния министър от скандала. Все още обиден от упреците на министъра за активните му граждански позиции, той каза: "Разбирам заповедта ви да спираме да обръщаме внимание на гадостите, които върши правителството ви, и да продължим да подготвяме висококвалифициани емигранти."

Споделяне

Още по темата

Още от България