Децата искат да са лекари и дизайнери, а не политици

Децата искат да са лекари и дизайнери, а не политици

Лекар е най-желаната професия сред българските деца, показа проучване на детския интернет портал www.Az-deteto.com. В продължение на две седмици през месец февруари над 600 малчугани от цяла България са отговаряли на въпроса "Какъв искам да стана, когато порасна?".

Близо 11% от тях са заявили, че искат да станат лекари - хирурзи, очни, невролози, детски и др. Втора по популярност е професията на дизайнера – 9.2% от всички деца са дали този отговор. След това в класацията са се наредили певец - 8%, актьор - 6%, ветеринар -5.5%, бизнесмен, спортист и юрист (адвокат, съдия, прокурор) – 5.1%.

В класацията са намерили място и модерни професии като психолог, PR и биотехнолог. Същевременно нито едно дете не е пожелало да стане войник или министър. Изненадващо малко са желаещите да станат космонавти - само трима младежи. Също неочаквано малко момиченца искат да станат модели и манекенки – само шест.

Децата отговорили на въпроса са от над 100 населени места. Всеки пети е от София, 9% от Варна, 5,4% от Пловдив, от Русе и Бургас по 4.5%. Основно са на възраст 8-14 г. (89% от анкетираните).

Подобни проучвания в други страни също дават любопитни резултати. Според изследване на списание "Форбс" сред американските деца най-желаната професия е космонавт. След това се нареждат спортист, балерина, лекар и пожарникар. Във Великобритания, както и у нас, любимата професия на децата е лекар. След това са ветеринар, спортист, учител и актьор.

Целта на българското проучване е екипът на www.Az-deteto.com да научи от какви професии се интересуват децата, а следващата стъпка е запознаване на децата с тези професии. Скоро сайтът ще започне да представя всички професии, към които децата са проявили интерес, както и хората занимаващи се с тях.

Споделяне

Още от България