Децата на пътния шеф ще ремонтират Националната библиотека

Съпругата му е участвала в изготвянето на паспорта на сградата

През март тази година падна парче от каменния фриз на библиотеката

През март тази година огромен къс от фриза на фасадата на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" падна заради снеговете и дъждовете. При инцидента нямаше пострадали, но лента подсказваше на преминаващите, че има опасност. Година по-рано – през февруари 2017-а, стъкленият покрив на сградата падна и рани 39 годишен мъж, докато чете вестници. Така през лятото правителството отпусна половин милион лева за извършване на най-неотложни ремонтни дейности по покрива на сградата.

С днешна дата може да се каже, че средствата няма да стигнат и ще се нужни още пари. Причината е, че Националната библиотека, строена през 50-те години на миналия век, не е имала техническа документация. Това е наложило да бъде направен технически паспорт на сградата, за който са отишли 69 120 лв. с ДДС. Той е дело на ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влиза "Глоса" ЕООД. Компанията е собственост на съпругата на шефа на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов - Зина.

Техническият паспорт е необходим, за да може да се изготви заданието какво точно да се ремонтира. Така е избран и изпълнителят - "Биад-С", компания собственост на децата на Глосов – Апостол и Диана. Договорът е подписан в началото на ноември за 782 400 лв. с ДДС.

Има избран и строителен надзор - "Проектиране и надзор", казаха от Националната библиотека в отговор на Mediapool. Договорът с компанията все още не е качен в профила на купувача на библиотеката.

За случая едва ли щеше да се разбере, ако не беше изпратено съобщение до електронните пощи на медии от неизвестен подател, най-вероятно възмутен, че поръчките се печелят от жената и децата на пътния шеф.

Формално и двете процедури по избора на изпълнители са спазени. Имало е обявено публично състезание, явили са се по трима кандидати, но до отваряне на ценовите оферти остават единствено фирмите свързани със Светослав Глосов. Логично се подписват договори с тях.

Пред "Капитал" председателят на УС на АПИ обясни, че не следи работата на фирмите. "Действително не се занимавам, не ми остава време", казва Глосов. На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори.

Миналата седмица Mediapool потърси Зина и Диана Глосови за коментар, но те не бяха открити на посочените телефони.

Двете компании, свързани с Глосов, който преди да оглави пътната агенция беше шеф на камарата на строителите, не са големи. Компанията "Глоса", която се занимава със строителен надзор има оборот от 71 хил. лв. за 2017 г., а година по-рано – 44 хил. лв. Приходите на създадената от Глосов преди четвърт век "Биад-С" за 2017 г. възлизат на 3.6 млн. лв. при 3.9 млн. лв. за 2016 г. За компанията работят около 50 души.

Паспортът - нужен е ремонт на покривите

Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от ДЗЗД "Обединение НБКМ", в което влизат "Глоса" ЕООД и "ХЕС проект" ООД. Договорът с тях е сключен през септември 2017 г. на стойност 69 120 лв. с ДДС. В конкурса е имало още двама кандидати, но те са отстранени по различни причини.

"Глоса" ЕООД е собственост на Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов. Компанията е консултант за оценяване на съответствието на инвестиционни проекти и упражняване на строителен надзор.

Другото дружество "ХЕС проект" е направило енергийното обследване на Националната библиотека.

Съгласно изготвеният технически проект са установените повреди при обследването на сградата. Те могат да бъдат обобщени в нарушени връзки и отваряне на пукнатини с ширина 5-10 мм в различни участъци. Липсващи вътрешнодворни тротоари и настилки по покрива на тяло VІІ за отводняване на сградата. Създадени са условия за проникване на атмосферни води в основите. Установени са и пукнатини по вътрешните и външните зидове.

Препоръчва се спешен ремонт на всички участъци по покривите на седемте тела на Националната библиотека, както и да се направи ремонт на тротоара във вътрешните дворове на сградата за отвеждане на повърхностните води.

Предписани са още задължителни мерки за електро инсталациите, ВиК, отоплителната инсталация, вентилационните и климатични системи.

Отправени са и препоръки за реновиране на подовото покритие на коридорите и стълбищата, с цел да се защитят хората от подхлъзвания и падания. Да се направи допълнителен асансьор за ползване от хората с увреждания, да се подменят дограмите на всички порозорци, да се постави нова осветителна система, препоръчват още експертите. Те препоръчват да бъде направен и самостоятелен паркинг за библиотеката.

Поръчката - от три оферти само една е отворена

Изготвеният технически паспорт на сградата служи за основа за изготвянето на офертите на кандидатите на обявената поръчка за ремонт на покрива на библиотеката и на авариралата каменна пластика на главния корниз на Националната библиотека.

Обявено е публично състезание, на което се явяват трима кандидати. Това са държавната "Реставрация" ЕАД и "Биад-С" ООД и ДЗЗД "Национална библиотека", в което влизат "Шлос", Роял билдинг" и "А3".

От държавното дружество "Реставрация", чийто принципал е Министерството на културата, заявиха пред Mediapool, че не са обжалвали поръчката, защото са имали пропуск, а и имат достатъчно работа. Фирмата е отстранена, защото е подала ценовата си оферта в прозрачен плик.

ДЗЗД "Национална библиотека" също са отстранени, заради пропуски и не са обжалвали, каза представител на компанията на посочения в тръжната документация телефон без да се представи.

Tака до отварянето на ценовата оферта е допуснат единствено "Биад-С". Договорът с дружеството е подписан на 5 ноември за 782 400 лв. с ДДС.

Прогнозната стойност на поръчката е била 657 020 лв. без ДДС, а "Биад-С" дава 652 000 лв. без ДДС.

Сега компанията има срок от 15 дни, за да изготви техническия проект. Срокът за извършване на ремонтните дейности е 105 дни, но той започва да тече от издаването на разрешението за строеж и откриване на строителна линия.

Запознати с търга твърдят пред "Капитал", че стойността на договора за ремонт е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват. Допускат, че е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи.

Цената на труда – 5 лв./час

Цената на офертата действително е изключително ниска. Една от основните причини за това, най-вероятно е труда на работниците. Средната часова ставка е 5 лв., става ясно от публикуваните документи.

Каменари, тенекеджии и работници по облицовки ще получават по 560 лв., а тези по ВиК по 400 лв. месечно. Най-евтино е оценен труда на работниците за поставяне на настилките и на изолация – 360 лв. месечно, а най-скъпо на тези, които ще поставят покривните елементи – 1400 лв. Предвидени са и допълнителни разходи за труд, с които заплатите стават по 800 – 1000 лв., но дори и при тези нива на заплащане е спорно дали ще бъдат намерени работници.

Строителството е един от секторите, които изпитва остър недостиг на кадри и основната причина е в ниското заплащане на труда. Браншът е сред най-ниско платените у нас със средна месечна заплата от 820 лв. за 2017 г. по данни на НСИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?