Децата на улицата у нас са 625

625 деца у нас са регистрирани като пребиваващи на улицата. Това сочат данните на Държавната агенция за закрила на детето, обявени от Надя Василева, експерт в институцията, през БНР.

Децата на улицата са две категории - трайно живеещи там или работещи. Тези малчугани се занимават с просия, проституция, миене на стъкла на колите, като в същото време са и много често жертва на престъпления, обясни Василева. Тя работи по Програма за действие за защита на правата на децата на улицата, която стартира преди време в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. но вече обхваща и територията на цялата страна.

Проверките на агенцията са установили, че зад 400 от децата на улицата стоят възрастни, които ги експлоатират и използват.

"Има резултат от работата по проблема - намалява броят на децата, които просят на улицата, но бихме могли да работим още по-добре. Това може да стане, ако се обединят усилията за санкциониране на възвратните, виновни за заставянето на децата на улиците", категорична е Василева.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?