Децата на живеещите по постоянен адрес в София с предимство за забавачка

Въвежда се срок за записване на децата

Децата на живеещите по постоянен адрес в София с предимство за забавачка

Регистрацията по постоянен адрес ще дава предимство при приемането на деца в ясли и детски градини. Това реши в четвъртък Столичният общински съвет (СОС), който одобри промените в правилата, предложени от заместник-кметовете Тодор Чобанов и Албена Атанасова.

Така живеещите по постоянен адрес в София, които си плащат данъците в столицата, ще получават по 3 точки, докато регистрираните по настоящ адрес ще получават по 2 точки.

Новите правила, които са подкрепени от редица организации, ще влязат в сила от средата на следващата година и ще важат за новата учебна година 2015/2016.

Въвежда се и ограничителен срок за записване, в който родителите трябва да запишат децата си или ще губят мястото. За яслените групи този срок е 90 дни, а за тези в детските градини е 60 дни. Ако родителите пропуснат срока за записване на детето,мястото автоматично се освобождава и се пуска за ново класиране.

Няма да допуснем да се запазват места, които после да не се ползват, каза Тодор Чобанов. По думите му запазването на места може да стане единствено по уважителни причини като болест например.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?