Децата от Ателие "Прегърни ме" канят на изложба на открито

Децата от Ателие "Прегърни ме" канят на изложба на открито

Ателие "Прегърни ме", за което Mediapool е писал неведнъж, отправя покана за поредната изложба на творби на децата, които се учат в него. Тя се организира съвместно със Суверенния Малтийски орден и е посветена на 900-годишнината на Ордена.

Откриването е във вторник, 28 май, в 12.30 часа при входа на Градската градина (пред народния театър "Иван Вазов“) откъм ул. Княз Батенберг до Софийската градска художествена галерия (СГХГ). Изложбата на открито ще остане до 11 юни.

От една година Орденът подаде ръка и на талантливите деца от ателие "Прегърни ме".  Насладете се на техния талант и вдъхновение. Прегърнете ги и вие, призовават организаторите.

"През този дълъг период от историята, винаги сме следвали едно пътеводна светлина - защита на вярата и грижа за бедните. Затова се определяме като модерни в нашата традиционност. Защото модерността отпреди 900 години е същата и днес – да подадеш ръка на този, който има нужда”, казва по повод изложбатапосланикът на Малтийския орден в България  Камило Дзуколи.
                                                      
През месеците март и април в ателието се проведоха Майсторски класове схудожниците Никола Тороманов, Чавдар Гюзелев,  Христо Нейков и проф. Велислав Минеков. Така децата имахавъзможност да се докоснат до различни техники - акварел, висок печат и колажна техника, рисуване на комикс, скулптура.

През април в подкрепа на каузата на ателие “Прегърни ме” са изпратени 1715 ДМС.Желаещите да го подкрепят могат да го направят, като изпратят есемес с текстDMS ATELIE на единниядарителски номер 17777.

"По някакъв парадоксален начин най-големите, най-болните обществени недъзи се проявяват не в най-големите и помпозни явления, а в дребните, ежедневните, почти анонимните факти, както случаят с ателие "Прегърни ме”. Малко хора имат душевните сили да вършат онова, което хората там вършат - да общуват ежедневно със същества от домовете за изоставени деца. Да общуват с тези същества като с нормални, здрави, радостни хора. Нарочно употребявам думата същества - защото страданието, което идва от тях, е много голямо, много тежко, много трудно поносимо. Необходимостта им от любов, от ласка, от прегръдка, от разговор, е толкова голяма, че човек вътрешно се срутва, разплаква се, не издържа.  Откъде намират сили! Кой им дава толкова любов, която те безстрашно и неудържимо раздават на тези нещастни, зажадняли за обич деца! Колко от нас могат да вършат подобно нещо ежедневно? Нека да помогнем на ателие "Прегърни ме". Бихме могли да жадуваме и мечтаем за часовете, в които някой се държи към нас като към нормални, здрави и радостни хора”, пише за каузата на ателие "Прегърни ме" писателката Теодора Димова.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?