Децата пушачи са двойно повече от преди 20 г.

Децата пушачи са двойно повече от преди 20 г.

Два пъти е нараснал броят на пушещите деца за последните 20 години, сочи сравнителен анализ от представителни проучвания на Националния център по опазване на общественото здраве, представени във вторник.

Зам.-директорът на центъра Пламен Димитров обясни, че има тенденция за непрекъснато нарастване на употребата на тютюн сред младите хора.

Експертите твърдят, че здравословните рискове се повишават, когато редовното пушене започне през детството и юношеските години.

Димитров заяви, че колкото по-рано започне пушенето, толкова по-голям е рискът от развитие на рак на белите дробове. Най-висок е рискът от белодробни и сърдечно-съдови заболявания при тийнейджърите започнали с цигарите преди да навършат 15 години.

Сравнителният анализ от две национални представителни проучвания от 2002 година и 2008 година показва, че има незначително понижаване на процента на младите хора, които желаят да откажат цигарите – 6.9%. Според последното проучване една трета от непушещите млади хора, заявяват, че са склони да пропушат.

В момента учениците пропушват средно около 13-годишната си възраст.

Резултатите от друго проучване сочат, че всяко трето от 10 деца пуши. Момичетата на възраст 13-15 години пушат повече от момчетата. Около 14 на сто от момичетата и 10 процента от момчетата пушат в тази възраст. Близо 47 на сто от момичетата смятат, че пушенето редуцира теглото им. Анализът от изследването показва, че след 15-годишната възраст и при двете групи се увеличава броят на пушещите, отбелязаха специалистите.

Изследване, проведено в София пък сочи, че тютюнопушенето на родителите е вредно не само за физическото, но и за психическото здраве на децата, защото се отразява на тяхното познавателно развитие, предизвиква дефицит във вниманието, паметта и интелектуалните им способности. Друго изследване пък показва, че всеки трети лекар пуши.

Според експерти най-после здравното образование трябва да влезе в училищата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?