Децата с поне няколко развалени зъба

Близо две трети от пет-шестгодишните деца имат кариеси, а при възрастните този дял е 92 на сто, заяви в петък пред журналисти д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Той посочи още, че малките деца имат по четири-пет развалени млечни зъба, а 12-годишните - по един два постоянни, а една четвърт от 18-годишните са с поне един изваден зъб. Повечето хора търсят помощ само при спешни случаи или чак когато ги заболи зъб.

В момента положението е даже по-лошо, коментира Шарков, като допълни, че състоянието на зъбите както при децата, така и при възрастните у нас, е особено тревожно.

Според него родителите не се възползват дори от минималните средства, които Здравната каса отделя за зъболечение.

Ако сега заложим на реална профилактика, след 25 години 18-годишните ще имат само по един кариес, като в скандинавските страни, каза той. Шарков обаче прогнозира "катастрофа със зъбите на българите", ако това не се направи в скоро време.

Поради тази причини и по повод 1 юни – Денят на детето, от зъболекарския съюз организират безплатни стоматологични прегледи за деца. Инициативата под надслов "Красива детска усмивка" ще продължи 10 дни и в нея ще се включат 1000 стоматолози от цялата страна.

Повече информация за кабинетите и часовете на прегледите желаещите могат да намерят на сайта на съсловната организация - www.bzs.bg, и на телефон - 02/987 47 97.

Споделяне

Още от България