Децата стават все по-жестоки на все по-ранна възраст

Децата стават все по-жестоки в проявите си на насилие, сочи изследване на Научно-изследователския институт по криминология и криминалистика на МВР за пет години до 2008 г. Представеното в четвъртък проучване показва, че няма сериозно увеличение на детската престъпност, но растат жестокостта и хладнокръвието, с които децата извършват престъпления, снижава се възрастовата граница за проявата на агресия.

Проведената анкета сред деца показва, че на въпроса има ли право човек да бие друг човек, повече от 90% отговарят: “Да, ако го заслужава“.

Данните от миналата година показват минимално намаление на престъпленията, извършени от деца - с 1 %.

Нина Белова от института съобщи, че делът на убийствата, извършени от деца, е 5.5-6 процента. 20 % от сексуалните посегателства и 11 процента от телесните повреди също са извършени от деца. От дете е направен и всеки пети грабеж и всяко осмо-девето изнудване.

Според Белова, за да се ограничи негативната тенденция децата да извършват престъпления от все по-ранна възраст, с тях трябва да се работи още в детската градина. Друга тревожна тенденция е, че се увеличават случаите на насилие от страна на момичета.

“Побоят, вербалната и психическата агресия съпътстват детското ежедневие и моралните последствия са не по-малко сериозни и аз бих казала дори по-тежки от физическите следи“, коментира Белова.

Ежедневната агресия в семейството и училището, знаковите убийства по улиците посред бял ден, чувството за изоставеност у децата, филмите и игрите с насилие са някои от основните фактори за детската агресия според специалисти.

Друг проблем, според Белова, е това, че норми, които родителите и учителите налагат на децата, не действат ефикасно в детската среда. “Жертви на насилие стават тези деца, които стриктно спазват тези норми. Децата, които не са насилници, най-често са бити, най-често са насилвани, най-често са заплашвани“, коментира Белова.

До края на тази година трябва да има нов закон за детето и семейството, съобщи социалният министър Тотю Младенов. От седмица действа работна група от представители на парламента, различни държавни институции и неправителствени организации, които ще изработят закона. Според Младенов е необходимо да има една институция, която да е ангажирана с проблемите на закрилата на детето, а не десет, както е в момента, защото иначе се размива отговорността.

Просветният министър Сергей Игнатов пък коментира, че училището не може да бъде самотен участник в борбата с насилието, то трябва да е част от мрежа от институции, които работят по проблема. Според него прилагането на наказания и репресивни мерки увеличава проблема и е причина за стряскащи постъпки на младите хора.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?