Децата твърдят, че гледането на анимация ги учи на приятелство

Децата твърдят, че гледането на анимация ги учи на приятелство

Доста от родителите гледат да ограничават гледането на телевизия и на анимация от децата, но проведена след малчуганите анкета сочи, че за повече от тях рисуваните филмчета ги учат на приятелство, как да са по-добри с хората, как за измислят нови игри, а някои от тях- дори на буквите и числата. Ако пък в гледането се включат и родителите, сцените могат да се използват и с възпитателна цел и за житейски съвети. Това сочи проучването, осъществено от Фондация Тротоара и тв канала "Картуун Нетуърк" (Cartoon Network), чиято цел е да покаже, че анимационните филми могат да участват по полезен начин за отглеждането на децата.

Анкетата е проведена сред сто български семейства и в нея са участвали детски психолози и организации, свързани със стимулирането на въображението и детското развитие. Специализирано онлайн проучване е събрало мненията на произволна извадка от български семейства с деца от 5 до 15 години.

Според 65% от анкетираните деца главното, което са научили от анимациите, е колко е важно приятелството, а 21% от тях споделят, че са научили да са по-добри с хората, как да измислят нови игри, дори числата и буквите. За 82% от родителите е полезно да гледат анимационни филми с децата си, защото имат какво важно да им предадат чрез даден сюжет. 98% от децата пък споделят, че анимациите им помагат да си починат, след като са изпълнили редицата си задачи, свързани с училище, сочи изследването.

На специално събитие за децата, организирано с помощта на Фондация Тротоара  в hOUR SPACE, опитни психолози проведоха кратък експеримент и откриха какво мислят най-малките, когато гледат анимации и как родителите им се вписват в това занимание. Въпросите са задавани отделно, а след това данните са анализирани.

"Ако родителите гледат филмчетата с децата си, удоволствието и ползите от тях се удвояват – освен споделено забавление, анимациите са добър повод за разговор и предаване по достъпен начин на семейните ценности", коментира психологът Виниций Петров, който е подготвил и провел анкетата на място.

"Дискусията в семейството може да бъде по много въпроси, например, защо даден герой е постъпил по определен начин, какво би направило детето на негово място, как би искало историята да продължи или да се промени. Всички тези елементи могат да улеснят възпитанието на детето по начин, който е по-достъпен и незаплашителен“, смята още той, цитиран в съобщението с резултатите от кампанията, която се провежда за първа година в България. Идеята е това да стане дългогодишен проект. Партньори на инициативата са Фондация Тротоара, Общество за психология и психотерапия hOUR SPACE, психологът Виниций Петров, психологът Виолета Трифонова и влогърът MamaNinja.

Споделяне

Още от Общество