По данни на Евростат

Децата в България се хранят най-лошо и са най-лишени от дрехи и обувки в ЕС

Децата в България се хранят най-лошо и са най-лишени от дрехи и обувки в ЕС

Децата в България на възраст от 1 до 15 години се хранят най-зле сред европейските си връстници, сочат последни данни от анализ на Евростат за риска от бедност или социално изключване в ЕС. Според данни на българската статистика децата на възраст 1-15 години у нас са около 1 милион.

По данните на Евростат – 34.5 на сто от българските деца нямат възможност да консумират поне веднъж дневно пресни плодове и зеленчуци. Ситуацията е сходна в Румъния, където 23.8 на сто от децата нямат всекидневен достъп до пресни плодове и зеленчуци. В Унгария те са 17.2 на сто, а в Латвия – 15.4 на сто.

 По този показател на другия полюс са Швейцария (0.2 на сто), Люксембург (0.5 на сто) Исландия и Дания (0.6 на сто), Норвегия и Кипър(0.7 на сто). В тези страни едва под един процент от децата нямат възможност да консумират пресни плодове и зеленчуци.

В България и Румъния всяко трето дете (или около 30 на сто) не може да се храни веднъж дневно с месо, пиле или риба, защото семействата не могат да си го позволят, сочи още анализът на Евростат, цитиран от БТА. По този показател далеч зад нас са страни като Словакия и Унгария, където едва 13 на сто от децата нямат всекидневен достъп до месни храни. Във Финландия, Дания, Исландия, Люксембург и Кипър пък почти няма семейства, които не могат да предложат на трапезата на децата си храна с месо, пиле, риба или вегетарианския им вариант с протеини. В тези страни процентите варират от нула за Финландия, до 0.7 на сто в Кипър.

 Що се отнася до дрехи и обувки - в България има най-голям дял в лишаването на децата от тях - 35 на сто от българчетата не могат да си позволят нови дрехи, а 44 на сто - нови обувки, заради бедност на семействата. Ситуацията е сходна в Румъния (25.2 на сто), Латвия (24.5 на сто), Унгария (21.8 на сто), както и в Португалия и Словакия - по 13 на сто.

 Най-задоволени с нови дрехи са децата в Люксембург, Исландия, Норвегия и Кипър, където едва 0.6 на сто не могат да разполагат с нови дрехи и обувки.

Негативни данни за лошото хранене на българските деца и ученици са публикувани и в изследване на Националния център по обществено здраве. Според данните по-рядко от един път в месеца консумират риба 18 на сто от учениците, а пресни плодове и зеленчуци - около 5-6 на сто от българските деца. В замяна на това пък всяко пето българско дете консумира повече от веднъж на ден сладкарски изделия (торти, сладкиши, баклави), а всяко трето дете всеки ден яде тестени изделия (пици, мекици, банички). Повече от един път на ден около 20 на сто българските ученици приемат безалкохолни напитки, съдържащи захар, а 7 на сто от изследваните деца консумират енергийни напитки.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?