Децата в Югоизточна Европа са обездвижени и се хранят некачествено

Децата в Югоизточна Европа са обездвижени и се хранят некачествено

Децата в Югоизточна Европа са обездвижени, прекарват много малко време навън и се хранят некачествено.

За това предупредиха д-р Мира Драшич, ръководител на Секретариата на Здравната мрежа за Югоизточна Европа и д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Драшич и Кунчев участваха в 39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа, посветена на тема "Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа". 

Според експертите проблеми както за децата в България, така и за всички страни в региона, са и прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето от ранна детска възраст и затлъстяването. За страната ни данните са, че почти 30 процента от децата в ученическа възраст са затлъстели, отбеляза д-р Ангел Кунчев.

По думите му всички тези рискови фактори довеждат в по-късна възраст до високо ниво на сърдечносъдови болести, първо място по заболеваемост и смъртност от инфаркти и инсулти в Европа, както и до високо ниво на ракови заболявания.

Според лекарите усилията трябва да бъдат насочени не само в инвестиции в болници, лекарства и апаратура, а в предотвратяване на болести. Това обаче може да бъде постигнато само в сътрудничество с родители и със заетите в образователната система, смятат те. Мира Драшич и Ангел Кунчев допълниха, че трябва да се въведе задължителен предмет в училище за здравословния начин на живот.

Според Кунчев здравното министерство от години настоява за това, но едва сегашният екип на образователното ведомство е склонен да обсъжда идеята. Такъв предмет вече има в началното образование в Черна гора, но той все още е свободноизбираем, отбеляза Драшич.

Експертите смятат, че ако се въведат часове по здравословно хранене, то те трябва да бъдат преподавани по-атрактивно, да се ползват идеи от социалните мрежи, за да има ефект върху здравето на децата.

Ако мерките срещу тютюнопушенето, нездравословното хранене и обездвижването, започнат да работят сега, то резултатите ще са видими едва след 10-15 години и поради тази причина те вече са неотложни, смята д-р Кунчев.

Той припомни, че стъпки в правилната посока са предложенията за промени в Закона за здравето, които включват наргилетата в забранителния списък, както и затягането на контрола върху тютюнопушенето чрез включване на общинска полиция, агенцията по храните и евентуално ГИТ. Има и промяна в нагласите на производителите, които след дълги години борба вече са склонни да намалят количеството на сол, захар и мазнини в храните, каза здравният инспектор. 

По думите на д-р Кунчев в сезона, в който почват респираторните заболявания, както и гриповете, най-важно е здравословното и балансирано хранене. Той отбеляза, че при наличието на многообразие на плодове и зеленчуци през всички сезони, най-добрата защита от вируси, е качественото хранене, а не имуностимулантите и добавките. Ако детето обаче закусва с кроасани и вечеря с чипс и кола, няма как да се очаква да бъде здраво, допълни той.

Попитан имат ли все пак децата от региона някакви предимства в сравнение с връстниците им от Западна Европа, д-р Кунчев не се сети за такива по отношение на здравния им статус, но се пошегува, че са по- интелигентни.   

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?