Децентрализацията е невъзможна без промени в конституцията

За да се реши въпросът с местното самоуправление и децентрализацията на властта, са необходими промени в Конституцията. Около това становище се обединиха участниците в шестото заседание на гражданския конвент на тема "Децентрализация и възможните промени в Конституцията". Форумът, който се проведе в сряда в столичния хотел "Радисън", беше организиран от Институт "Отворено общество".

Конституционният съд вече разтълкува, че не е необходимо да се свиква Велико Народно събрание, за да се извършат изменения в основния закон по въпросите на местното самоуправление, каза шефът на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова. Михайлова, която е във временната парламентарна комисия за промени в конституцията уточни, че комисията не се занимава с теми, свързани с местното самоуправление.

Според Михайлова общините трябва да имат по-голяма самостоятелност, а областната управа да се избира. Необходимо е да има второ ниво на местното самоуправление, каквото е регионалното самоуправление, обоснова се Михайлова.

Националното сдружение на общините в България настоява за финансова децентрализация, каза председателят на сдружението Красимир Мирев. Като пример той посочи Португалия, където 60 % от местните приходи и разходи се управлявали от общините. В България само 24 % от местните приходи и 40 % от разходите са в правомощията на общините. Според него не всички общини са готови за финансова децентрализация, но колкото повече решения се вземат на местно ниво, толкова по-добре ще се решават проблемите на хората в дадените общините.

Основната цел на промените в Конституцията, според участниците в дискусията, е да се дадат данъчни правомощия на общините и те сами да определят вида на местните такси.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?