Детска градина в Монтана отчита 10 заразени с коронавирус

Тодор Кантарджиев вярва, че учениците и техните родители са розумни

Детска градина в Монтана отчита 10 заразени с коронавирус

В детска градина "Слънце" в Монтана вече има 10 заразени с новата коронавирусна инфекция – два случая на деца и осем от персонала, съобщава бТВ. Към момента 3 групи са затворени и са поставени под карантина. Направена е дезинфекция на всички помещения, две групи продължават да приемат деца. До края на деня ще бъде тестван целият персонал.

Ръководството на столичното 107-мо основно училище "Хан Крум" е обявило целия понеделник за неприсъствен, след като 4 паралелки бяха поставени под карантина заради заразен с коронавирус учител.

Трябва да изтекат 48 часа след дезинфекцията в училището, която е извършена в събота. Заниманията ще бъдат в електронна среда и "денят няма да е учебен, а ще бъде с развлекателен характер", обяснява директорът на училището. Предстоят тестове на целия персонал в училището, а учениците от четирите паралелки под карантина ще учат дистанционно в следващите 14 дни.

На този фон доц. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб коментира, че не очаква масово затваряне на училища заради разпространението на инфекцията. По думите му предстои да се регистрират повече заразени след началото на учебната година, но той се надява, че разпространените на заразата ще е слабо.

Кантарджиев обясни, че учениците и родителите "са разумни", въпреки говоренето срещу ползата от маските. Според него съпротивата срещу носенето на маски е дошла в началото на пандемията чрез политически изказвания от чужбина и заради липсата на достатъчно маски. Като пример за изключителната полезност на маските, Кантарджиев каза, че носенето им е довело до ликвидирането на заразата от морбили в страната през пролетта.

Той посочи, че интересът към противогрипните ваксини е висок и първият внос е бил изчерпан за дни. До средата на октомври се очаква по-голям внос на вкасини срещу четирите грипни щама тази година.

В събота от коронавирусната инфекция е починал началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев д-р Милан Първанов. Той бе лекуван в столичната болница "Пирогов". Лекари коментираха пред медии, че в града масово не се спазват мерките срещу коронавируса.

Ситуацията в болницата в Гоце Делчев е много тежка - инфекциозното отделение е пълно, едва три медицински сестри са на работа, защото останалите са заразени, а лечебното заведение има нужда от анестезиолог, хирурзи, педиатри и други специалисти.

"Колегите са наистина много натоварени, а след този удар, след като д-р Първанов почина, нещата стават все по-зле и по-зле", коментира пред "Нова телевизия" директорът на болницата Петър Филибев.

В понеделним има общо 44 нови случая на коронавирусна инфекция в цялата страна при направени 1249 теста. Шестима души са починали, а 22-ма са се излекували.

Най-много нови случаи са установени в София – 9, Монтана и Благоевград по 8.

Позитивните тестове остават на ниво от около 3%.

Активните случаи на заболяването са 4522, но има лек спад на хоспитализираните, които са 718 души. Най-значително намаление има при приетите за лечение в интензивните отделения, които са 35 души. Преди четири седмици техният брой беше двойно по-голям.

Общо 18 863 души са установените случаи на коронавирусна инфекция от март до септември. Оздравелите са 13 580, а жертвите - 761.

Споделяне

Още от България