Детската болница ще се строи наново по вече сключения договор с "Главболгарстрой"

Граждани внесоха над 6000 подписа с искане за нова обществена поръчка и задание

Архивна снимка от една от протестните акции за събиране на подписи срещу дострояването на старото скеле, сн. БГНЕС

Бъдещата Национална детска болница ще се строи наново в рамките на вече сключения договор с консорциума около "Главболгарстрой", който в началото на годината спечели обществената поръчка за проектирането и изграждането на болницата. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарния контрол.

Ананиев съобщи, че събарянето на съществуващата сграда ще започне до няколко месеца. До решението за събарянето на строежа се стигна след няколкомесечно гражданско недоволство срещу идеята бъдещата Педиатрия да бъде доизградена на мястото на съществуващото 30-годишно скеле в двора на Александровска болница.

В петък Ананиев коментира, че продължава да смята, че завършеното през 1992 г. скеле е можело да бъде основа на съвременна детска болница, но "поради общественото недоволство на не толкова голям брой хора", премиерът е решил в рамките на сключения с изпълнителя договор, да се разруши съществуващият строеж и да се направи нова сграда. Той припомни, че направеното обследване е показало, че сградата е годна, отговаря на земетръсните изисквания и на европейските стандарти.

Ананиев съобщи, че исканият от протестиращите граждани обществен съвет за изграждането на детската болница трябва да се сформира не по-късно от края на юни. За целта е необходимо да се излъчат представители от страна на гражданската инициатива "За истинска детска болница", от страна на фирмата-изпълнител и от страна на медицинската и проектантската общност, посочи още Ананиев.

Гражданската инициатива настоява за нова поръчка и задание 

Междувременно в петък от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", която обединеява родители, архитеркти и лекари, които се пребориха за построяването на нова сграда на бъдещата детска болница, внесоха събраните за каузата 6046 подписа в Народното събрание и още един комплект с копия – в Министерския съвет.

Исканията  на инициативата са: концепция за съвременно детско здравеопазване, която планира и привлича с възможности за квалификация лекари, медицински специалисти и подкрепящите професии; нова обществена поръчка с професионално задание, поставящо най-високите изисквания за качеството на сградата на бъдещата болница; открит конкурс за най-добрата идея; прозрачно изразходване на обществените средства; конкретни срокове и твърди гаранции за безопасност и качествено изпълнение; създаване на Обществен орган, който осигурява прозрачност на процеса и гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

Според тях спечелената от "Главболгарстрой" обществената поръчка за близо 95 млн. лв. противоречи на обществения интерес и избраният метод за довършване на строежа – инженеринг, е непрозрачен и противоречи на свободната конкуренция.

Според тях договорът за довършването на 40-годишния строеж е бил подписан зад гърба на обществото в първите дни на извънредното положение, въпреки протестите. Версията на Ананиев обаче е, че той не е имал друга алтернатива, тъй като законът го задължава да сключи договор със спечелелия участник.

Според протестиращите заданието за довършване на стария строеж е половинчато, с минимални изисквания и никакви гаранции за качеството на бъдещата сграда, затова настояват да се изготви ново. Причината е, че в документите има големи противоречия и пропуски. В заданието липсват ключови отделения и място за тях - заради това тази болницата не може да стане националната институция, от която педиатрията в България има нужда.

Въпреки наличието на конструктивна експертиза, която казва, че скелето може да бъде ползвано за доизграждане след като бъде укрепено, от гражданската инициатива са на мнение, че състоянието на строежа е неясно, защото е бил изложен десетилетия на атмосферните влияния без консервация. Освен това скелето имало и много функционални недостатъци, които противоречат на съвременните медицински стандарти и практики.  

Споделяне

Още по темата

Още от България