Детската болница спира спешния прием заради напускащи лекари

Три други лечебни заведения поемат неотложната помощ за деца, МЗ се ангажира да нормализира работата на Педиатрията

Детската болница спира спешния прием заради напускащи лекари

Специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" спира спешния прием на пациенти от сряда заради липса на достатъчно специалисти, които да поддържат графика на интензивното ѝ отделение. За това е уведомил здравните власти изпълняващият длъжността директор на болницата доц. Димитър Калайков. Той е изпратил писмо до столичната регионална здравна инспекция и регионалната здравна каса. 

"Уведомявам Ви, че от 27.11.2019г. спираме приема на деца нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация поради тежки кадрови проблеми. Засега до 05.01.2020 г.", се посочва в писмото.

През това време три други болници ще поемат спешите детски случаи - "Пирогов", Националната кардиологична болница и "Александровска", като от МЗ увериха, че е създадена нужната организация "нито едно дете да не остане без необходимата помощ". Същевременно ведомството ще работи и за възстановяване нормалния режим на работа на Педиатрията.

Работата спира заради опасност от нов инцидент 

Причината за затварянето на интензивното отделение е напускането на анестезиолози и педиатри след трагичния случай с починалото тригодишно дете. След инцидента, в търсене на възмездие по нареждане на премиера, директорът на болницата и приелата детето лекарка д-р Елена Георгиева бяха временно отстранени от работа. Самата Георгиева доброволно е излязла в неплатен отпуск, тъй като не е имало правна възможност за отстраняването ѝ, но е била посъветвана да не е в болницата.

В писмото до здравните власти изпълняващият длъжността директор на Педиатрията доц. Калайков обяснява, че след инцидента има напуснали педиатри и анестезиолози и нормалната работа на интензивното отделение не може да бъде обезпечена.

"Първо, имаме депозирани две молби за напускане от двама от тримата анестезиолози. Третият в момента е в отпуска и по принцип не обслужва децата, нуждаещи се от интензивно лечение.

Второ, след отстраняването от работа на д-р Е. Георгиева и напускане на още двама колеги, които работеха в интензивно отделение нямаме възможност да обезпечим достатъчно колеги със специалност по педиатрия за работа в интензивно отделение. В момента голяма част от дежурствата се поемат от колеги с много малък клиничен опит, което създава реална опасност от възникване на нов инцидент. Във връзка с това моля да бъдат уведомени съответните лечебни заведения, че деца, нуждаещи се от интензивно лечение следва да се насочват за лечение в Национална кардиологична болница или в болница "Пирогов", се казва в писмото.

От Педиатрията уточняват, че при разрешаване на кадровия проблем преди 5 януари 2020г. институциите ще бъдат уведомени своевременно.

Три болници поемат детската спешност 

От здравното министерство казаха, че от днес спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от "Пирогов", Национална кардиологична болница и "Александровска".

"Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София", увериха от МЗ. 

"Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите", заявиха от МЗ.

Ананиев: Няма да оставим дете без да бъде лекувано 

Здравният министър Кирил Ананиев увери по-късно, че е създадена нужната организация, така че нито едно дете да не бъде оставено без спешна помощ. 

“Няма да оставим дете, което да не бъде лекувано. Родителите на малки деца могат да са спокойни и сигурни, че лечението на децата ще бъде осигурено на нужното ниво“, каза Ананиев.

МЗ се ангажира да нормализира работата в Педиатрията 

“За кадровите проблеми в детската болница разбрахме през почивните дни. Мога да ви гарантирам, че ще предприемем всички необходими действия за да установим фактическото състояние на кадровото и техническото осигуряване на болницата и да възстановим нормалния ритъм на работа в болницата. Назначавам проверка на болницата за да установим от какви кадри има нужда, има ли проблеми с апаратурата и техниката, за да предприемем съответните адекватни действия“, съобщи още Ананиев.

МЗ се ангажира да работи за обезпечаването на болницата с нужните ѝ кадри. “Ние ще продължим да работим за осигуряване на кадри. Знаете, че сме имали подобни проблеми в болниците във Враца, Видин и Ловеч и сме намирали начин да подпомогнем болниците за осигуряване на щатната необходимост. Ще продължим да го вършим това и за детската болница“, посочи Ананиев.

Той заяви, че затварянето на интензивното отделение не възпрепятства дейността на останалите отделения в Педиатрията и те продължават да функционират в пълния обем дейност. 

Споделяне

Още по темата

Още от България