Детската кардиология е в криза заради недостиг на средства и кадри

Обгрижването на сърдечно болните деца е в риск, ако не се намерят решения

Детската кардиология е в криза заради недостиг на средства и кадри

Единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната е изправена пред опасността да спре работа заради финансови трудности и недостиг на 20 медицински сестри. За това предупредиха в сряда от Националната кардиологична болница.

От там сигнализираха за недостига на сестри и опасността клиниката да спре работа на кръгла маса за проблемите в педиатрията още през октомври миналата година, но и до днес той остава нерешен.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации от раждането им до 18-годишна възраст. Това включва диагностика, съвременно лечение и проследяване, като годишно се хоспитализират в болницата 900 деца, оперират се 250 и се проследяват общо над 10 000 пациенти.

Вродените сърдечни малформации са най-честите вродени аномалии - засягат около 10 на 1000 живородени деца. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца със сърдечни малформации и ако не се лекуват, около 30% от тях ще загинат до навършването на 1 година. В България годишно се раждат 500 - 600 деца с вродени сърдечни малформации, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение.

Дългът на клиниката за миналата година възлиза на половин милион лева заради разликата в приходите и разходите ѝ, а ниските заплати не позволяват привличането и задържането на високо квалифициран персонал, какъвто е необходим за работата ѝ.

"Нашата дейност води до постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК", обясни д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации.

Началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева обясни, че тежката патология и голямата отговорност, която се изисква от медицинските сестри в тези отделения, в съчетание с разкриването на много частни болници, е довело до масов отлив и напускане на медицински сестри от клиниката.

"Обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологии и е свързано с големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала. В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за цялостен ремонт на отделението по детска кардиология и подобри значително битовите условия. Създаден е самостоятелен детски кардиологичен консултативен блок, а чрез дарения се осъвремени част от апаратурата", посочи Кънева, но допълни, че проблемът с персонала остава.

Тя коментира, че никъде в света детската кардиологична помощ не се самоиздържа и е необходимо подпомагане от страна на държавата за тази високо специализирана дейност.

С оказване на помощ се ангажира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, но посочи, че очаква конкретни предложения от страна на лечебното заведение.

Очаква се при преговорите за Националния рамков договор между Лекарския съюз и здравната каса да бъде договорено увеличение на цените на педиатричните клинични пътеки, които са едни от най-зле финансираните и това води след себе си до застрашителен отлив на специалисти от професията.

Въпреки проблемите, на 9 февруари (петък) по повод Седмицата на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се проведе Ден на отворени врати.

В Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации от 8 до 14 часа ще се извършват безплатни медицински прегледи на деца. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефони: 02/9211 211; 02/9211 330; 02/9217 160; 02/9217 161. Прегледите ще се извършват в консултативния център.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?