Детски люлки ще правят ток в Пазарджик

Детски люлки ще правят ток в Пазарджик

Детска площадка н Пазарджик ще забавлява малчуганите като произведена от тяхното люлеене електроенергия ще осветява фигурки на къщички. Отделно децата ще се научат на енергийна ефективност и как разумно да се ползва електроенергията.

Съоръжението е дарение за Коледа от доставчика на ток в региона ЕВН. Площадката се намира в градския парк "Острова“, до известната като най-дълга пейка кандидат за книгата на рекордите Гинес. Четирите люлки за деца от 3 до 12 години не само стимулират физическата активност на децата и играта в групи, но улавят кинетичната енергия от движението и с нея се захранват светодиоди и всяка люлка излъчва различна светлина. Когато четирите люлки се задвижат едновременно от децата, в средата на площадката светват фигурки на къщички. Така под формата на игра се онагледява принципът, че за да се произведе енергия е необходимо да се извърши определено действие, а при координирани действия се постига по-голям резултат.

Технологията и площадките са разработени от фирмата "Плейграунд Енерджи“, като са преминали през сертифициране за качество, сигурност и безопасност от страна на +Тюф Рейнланд – България".

Община Пазарджик е първата община, в която ЕВН изгражда подобна иновативна за страната площадка. Миналата Коледа дружеството дари средства за реновиране и прилагане на мерки за енергийна ефективност на бургаска детска градина.

Дружеството припомня, че от 2009 г. провежда в училищата обученията по енергийна ефективност и до края на настоящата учебна година броят на участвалите деца в инициативата ще надхвърли 11 700.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?