Детски надбавки за гласове или сбърканият дебат в най-бедната страна в ЕС

Детски надбавки за гласове или сбърканият дебат в най-бедната страна в ЕС

"Не ми минава през ума, че чрез социалната политика могат да се купуват гласове, защото това е неморално".

Деница Сачева, социален министър.  

"Тъпанари, дебили, мисирки, ходи пешa". Това са само част от обидите, които т.нар. политически елит си позволи да отправи към българите. Всички те бледнеят на фона на предизборното решение на ГЕРБ всички деца да получават детски надбавки, независимо от доходите на родителите. За едно дете - 45 лева, за две - 90, а за три - 135. Толкова според ГЕРБ струват гласовете на техните родители и удържането на властта до редовните избори. 

Социалният министър Даниела Сачева отхвърля обвиненията, че така правителството се опитва да купи гласовете на родителите, с аргумента, че така се премахва една "несправедливост" и се подпомагат хората в условията на епидемията от коронавирус. 

Отпадането на подоходните критерии ще струва още 398 милиона на държавата. 

Средства, които за поредна година от управленската декада на ГЕРБ няма да отидат за реализирането на реформи, с които да започне решаването на системните проблеми в най-бедната страна на Европейския съюз. 

"Несправедлива" социална политика 

Детските се отпускат по мярката "Месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование" в рамките на социална политика, която има за цел да подпомогне хората в най-голяма нужда. И като такава няма как хем да е "справедлива", хем да се дава на всички (според разбиранията на Деница Сачева). 

Затова е въведен праг и сега помощта се изплаща, ако доходът на член от семейството е до 410 лева. Според някои този праг е несправедлив и трябва да се вдигне, защото "хората и с 500 лева" трудно оцеляват и успяват да гледат децата си, и са прави.

Прагът наистина е дискусионен. Още по-дискусионен обаче е размерът на помощта. 

40 лева не покриват елементарни разходи за отглеждането на дете. Те не могат да осигурят дори допълнителните учебни помагала, платени курсове, които се предлагат в рамките на училището, желателните такси за "по-добри условия", които се събират в повечето учебни занимания, храната и много други разходи. 

Въпросът за размера на т.нар инвалидни пенсии е още по-належащ. 

Разширяването на кръга на хората, които ще бъдат подпомагани, затруднява и ограничава възможностите за увеличаване на помощите. 

Тези въпроси трябва да са предмет на сериозен дебат, аргументирани политически решения и обществен договор, доколкото това е възможно в България. 

Решаването им минава през сериозни реформи, които се нуждаят от значително финансиране, което обаче няма как да се осигури, ако основен приоритет са предизборни харчове. 

Този проблем е също толкова видим при пенсионерската добавка от 50 лева до изборите. 

На кого помагаме? 

Епидемията от коронавирус действително доведе до загуба или намаляване на доходите на голям кръг хора. Не малко хора обаче запазиха доходите се заради естеството на работата им. Такива например са държавните служители, депутатите, журналистите и много други,

В рамките на справедливата социална политика, която разбира се няма нищо общо с предстоящите избори, всички те ще бъдат подпомогнати да отгледат децата си до 20 години. 

Популисткото решение "детски за всички" лесно може да бъде разгромено със също толкова популистките смешки във Фейсбук, че сега и децата на известни депутати-бизнесмени ще бъдат подпомогнати и вече няма да са жертва на несправедливост. 

Държавата действително трябва да помогне, но на нуждаещите се. А понеже финансови ресурси за социални политики са и без това ограничени, те не трябва да бъдат разпилявани, а да бъдат насочени именно към онези, които най-много се нуждаят от тях. С ясна оценка за въздействието на тези средства.

Подоходният критерий бе въведен преди близо 20 години от вицепремиера в правителството на НДСВ Лидия Шулева, която и сега зашити това решение.

"Ако трябваше днес да решавам, бих подкрепила отново само нискодоходните родители. За тях тези пари наистина имат значение и ако парите се преразпределят за тях, ще се почувства много повече, отколкото във високата част", коментира бившият вицепремиер.

Въпрос на гледна точка 

Въпросът кой трябва да получава детски помощи, в какъв размер да са те, как да се контролират евентуалните злоупотреби, действително е и въпрос на гледна точка. А и каквито и аргументи да бъдат представени, е трудно те да бъдат извадени от предизборната цел на подобно решение. 

Но това, че трябва да се помага на нуждаещите се, е въпрос на ценностна система, а не на гледна точка. 

Т.нар. политически елит в България оправдава изречените обиди към гласоподавателите с "изваждане от контекста", неразбиране, специфична форма на изразяване и други. Подобни предизборни решения обаче показват, че управляващите наистина нямат високо мнение за съгражданите си.  

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари