Детските градини ще отворят около 24 май

Детска градина в Израел

Детските градини ще бъдат отворени около 24 май, а може би и по-рано. Това обяви в събота премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че все още се работи по уточняването на точната дата.

Премиерът каза, че отварянето на детските градници е единственото нещо, което доказано увеличава заболеваемостта от новия коронавирус.

"Със сигурност се знае, че това увеличава заболеваемостта, но в някои държави е пренебрежимо малко. Но рискът, може би си заслужава, защото работещите родители трябва да могат, връщайки се на работа, да могат да оставят децата", обясни Борисов.

Преди три дни образователният министър Красимир Вълчев анонсира, че детските градини в страната може да бъдат отворени частично след 1 юни, но само за децата от 3-а и 4-а група, които са и част от предучилищната подготовка.

Сега се работи по изготвяне на примерен алгоритъм за постепенно отваряне на детските градини, който трябва да е готов до 21 май. В него трябвало да се разпишат изискванията към родителите, децата и персонала в забавачките.

Сега става ясно, че срокът за отварянето на градините се изтегля с поне една седмица. Най-вероятно групите ще са за по-малко деца – 10-12.

На 14 май председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски коментира, че поне още седмица няма да се коментира отварянето на детските градини и яслите. Те не работят от 16 март.

Работата на детските градини, яслите и всякакви организирани форми на занимания с деца бяха забранени с новите заповеди на министъра на здравепоазването Кирил Ананиев във връзка с влязлата в сила от днес извънредна епидемична обстановка. В нея забраната е в сила до края на извънредната обстановка, която засега е 14 юни.

В момента в много градове текат анкети сред родители и учители в детските градини за отварянето на забавачките. В нея освен за нагласите за отваряне на градините се пита и за това как и дали учителите са изпращали задачи и идеи за игри на родителите, докато децата им си стоят вкъщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България