Детските градини в София няма да отворят в понеделник

Снимка: БГНЕС

Детските градини в София няма да отворят от понеделник, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея в момента няма основание за това.

"Ще продължим да следим данните. Има известно задържане, дори намаляване в броя на новозаразените, но броят на хоспитализираните се запазва на доста високо ниво, в това число и хората, които са на интензивно лечение", заяви тя.

Реално столичният кмет променя мнението си в рамките на няколко дни, защото ден след като премиерът Бойко Борисов заяви, че на 14 декември могат да отворят детските градини, тя приветства идеята.

"Личното ми мнение е, че детските градини е добре да работят при спазване на всички мерки, при спазване възможността на родителите, които не желаят да изпратят децата си. Ще изчакаме решението на правителството", каза тя. 

Столичната община има готовност да отвори детските градини, но в момента няма смисъл това да се прави, каза по-рано в петък зам.-кметът Тодор Чобанов.

"Моето лично мнение е, че няма смисъл. Рискът е твърде голям. Няма смисъл да отваряме за кратко, за да затворим за празниците отново", каза той пред бТВ.

През изминалата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че детските заведения трябва да отворят идния понеделник, а след това и затворените заради локдауна бизнеси – от 21 декември. Здравният минситър Костадин Ангелов първоначално обяви, че има готовност да подпише заповед за детски градини и ясли в петък. В четвъртък обаче каза, че има нужда данни да се събират до края на седмицата, за да се вземе такова решение.

Чобанов подчерта, че има доста родители, които смятат, че детските заведения трябва да отворят по-бързо. Ако те работят само седмица, това ще донесе повече проблеми за родителите, обясни зам.-кметът.

"Коледа и Нова година са семейни празници, децата традиционно са със своите семейства, така че ново отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило за самите родители", обясни той.

Той обясни, че мнението на всички специалисти било градините да не работят до края на годината и след това да отворят при по-добра епидемична обстановка.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?