Социални обещания на левицата в навечерието на гласуването на бюджет 2014

Детските надбавки - 50 лв., стаж и възраст за пенсиониране се замразяват за година

За предложенията трябват пари, което ще направи тежка задачата на Орешарски да върже сметките

Корнелия Нинова и Ваня Добрева. Сн: БГНЕС

Увеличение на детските надбавки от 35 на 50 лв. от началото на 2014 година ще има, заяви депутатът от БСП и председател на парламентарната социална комисия Корнелия Нинова на пресконференция във вторник. Очаква се също така и промяна в подоходния критерий. Нинова обаче не пожела да се ангажира с конкретни числа.

От БСП ще настояват също така обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 години да следва увеличението на минималната работна заплата. За децата с увреждания се предвижда да бъдат увеличени средствата така, че плащанията към тях да представляват 70 процента от минимална работна заплата.

Обмисля се от 1 януари 2014 г. да бъде замразени за една година стажът и възрастта за пенсиониране. Предвижда се и връщане на швейцарското право за индексиране на пенсиите, което бе изоставено по време на правителството на ГЕРБ.

Трябва да се преосмисли пенсионната реформа и увеличението на стажа и възрастта да се обвърже с продължителността на живота, обясни Нинова, повтаряйки изразеното становище на социалния министър Хасан Адемов за връзката - пенсиониране - продължителност на живота.

Нинова подчерта, че левицата няма да отстъпи от тези предложения, и посочи, че иска да опровергае обвиненията, че БСП отстъпвала от социалните си ангажименти.

"От тези социални ангажименти няма да отстъпим. Ще водим тези разговори и с работодатели, и със синдикати в тристранния съвет, и в комисията по труда и социалната политика, и с министрите от кабинета, с които започваме да работим по изготвяне на бюджета за 2014-а година", обясни Нинова.

На въпрос дали тези ангажименти, от които БСП няма да отстъпят са синхронизирани с ДСП, депутатката отговори утвърдително.

По думите ѝ напрежение между социалистите и кабинета няма заради социалните мерки, за които настояват от левицата.

По неофициална информация от партията, обаче от Министерския съвет все по-настоятелно твърдят, че пари няма и затова щедрите, почти популистки обещания на БСП от предизборната кампания не могат да бъдат изпълнение.

"За да съобщим тези мерки, сме ги синхронизирали с премиера, но има други, по които спорим“, обясниха неофициално от левицата.

От партията смятат да предложат увеличение на парите за образование и те да достигнат 4 процента от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 3.4%. Все още обаче не е ясно дали това ще стане от 2014 г. или ще бъде направено в две стъпки, каза зам.-министърът на образованието Ваня Добрева.

В сферата на образованието социалистите очертават като приоритети засилването на практическата насоченост на обучението и усъвършенстването на системата на делегираните бюджети. Държавата трябва да подпомага публичните образователни структури, а не частните, поясни Добрева.

По думите ѝ, трябва да се подпомагат и малките и средни училища, защото закриването им, по думите ѝ, ще представлява проблем за националната сигурност.

От министерството обещаха дългоочакваният проект за закон за предучилищното и училищното образование да бъде представен до края на годината. Другите документи, които предстои да бъдат подготвени за одобрение, са стратегията за висшето образование и проект на закон за професионалното образование.

Левицата обмисля идеята да бъде създаден фонд, който да подпомага кандидатстващите по европейски проекти училища, висши училища и научни организации.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес