Детското отделение на смолянската болница затваря заради липса на кадри

Детското отделение на смолянската болница затваря заради липса на кадри

Педиатрично отделение на многопрофилната болница “Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще бъде затворено временно поради невъзможност да осъществява дейност. Причината за създалата се ситуация е липса на лекари и невъзможността да се покрие месечния график, съобщиха от лечебното заведение.

За ситуацията са уведомени министъра на здравеопазването, регионалната здравна инспекция и районната здравно-осигурителна каса.

От болницата посочват, че наскоро са се пенсионирали началник отделението и още един лекар, другите специалисти са в отпуск по майчинство, във временна нетрудоспособност и в полагаем годишен отпуск.

“Известен е проблемът с липсата на педиатри в национален мащаб, като за региона на Смолян в момента той е изключително тежък. През месеците декември, януари и февруари  отделението продължи да работи с лекари от други лечебни заведения.  Възникналата ситуация е обсъждана от Съвета на директорите. Въпреки положените  усилия и водените  разговори с голям брой педиатри, не е възможно да подсигурим достатъчен брой лекари съгласно изискванията  на медицински стандарт по педиатрия“, коментира изпълнителният директор на болницата д-р Марин Даракчиев.

За спешните случаи приемното спешно отделение продължава да работи и пациентите ще бъдат обслужвани съгласно стандарта. Тези, на които се налага стационарно лечение, ще бъдат насочвани към най-близкото лечебно заведение на територията на област Смолян, с разкрито отделение по педиатрия от първо ниво на компетентност, т.е. болницата в Мадан.

Ръководството на болницата се надява с подписването на Новия рамков договор да се приложи текста от чл. 263 на НРД 2018, който дава възможност на общопрактикуващи лекари със специалност, различна от обща медицина да сключват договор с болницата.

На територията на община Смолян и областта  работят много общопрактикуващи лекари със специалист “Педиатрия“ и по този начин би било възможно да се реши проблемът при тяхно съдействие.

Ръководството на болницата изразява огромното си съжаление за създаденото неудобство за пациентите и продължава да работи за решаване на проблема. 

Споделяне

Още по темата

Още от България