Девет българи обвинени в Унгария за смъртта на 71 мигранти

Девет българи обвинени в Унгария за смъртта на 71 мигранти

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души, девет от които българи, във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г., и поискаха доживотни присъди за четирима от тях.

Съдебният процес ще започне през юни, уточни съдът в южния град Кечкемет, цитиран от Франс прес.

Трагедията, в която 59 мъже, осем жени и четири деца, включително едно бебе, умряха от задушаване в херметично затвореното товарно помещение на тръгналия от Унгария камион, шокира цял свят.

Прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и са изправени пред съда за убийства по особено жесток начин.

Прокурорите искат присъди затвор и за другите седем обвиняеми - шестима българи и един ливанец.

На 27 август 2015 г. австрийската полиция откри изоставения хладилен камион на магистрала в Парндорф, близо до границата с Унгария, с телата на жертвите вътре.

Разследването установи, че това са били мигранти, които бягали от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Те били поети от каналджии в Унгария недалеч от сръбската граница.
Делото е прехвърлено в Унгария, тъй като при аутопсията е установено, че смъртта на мигрантите е настъпила докато камионът още е бил в тази страна.

До момента са арестувани един афганистанец, смятан за главатар на бандата, осем българи и един ливанец. Полицията продължава да издирва единадесетия обвиняем, който е с българско гражданство.

Според прокуратурата "извършителите са знаели, че мигрантите се задушават, но не са направили нищо, за да ги освободят" от камиона.

Престъпната групировка е натрупала значителни печалби. От февруари до август 2015 г. е прехвърлила през граница най-малко 1106 души, които трябвало да платят между 1000 и 1500 евро всеки, за да преминат в Австрия.

Телата на повечето жертви са върнати на роднините им, а останалите са погребани във Виена.

Трагедията предизвика широк обществен отзвук в Европа и допринесе за временното отваряне на границите за стотици хиляди мигранти, които се бяха насочили към западната част на континента, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Европа