Девет българи обвинени в Унгария за смъртта на 71 мигранти

Девет българи обвинени в Унгария за смъртта на 71 мигранти

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души, девет от които българи, във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г., и поискаха доживотни присъди за четирима от тях.

Съдебният процес ще започне през юни, уточни съдът в южния град Кечкемет, цитиран от Франс прес.

Трагедията, в която 59 мъже, осем жени и четири деца, включително едно бебе, умряха от задушаване в херметично затвореното товарно помещение на тръгналия от Унгария камион, шокира цял свят.

Прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и са изправени пред съда за убийства по особено жесток начин.

Прокурорите искат присъди затвор и за другите седем обвиняеми - шестима българи и един ливанец.

На 27 август 2015 г. австрийската полиция откри изоставения хладилен камион на магистрала в Парндорф, близо до границата с Унгария, с телата на жертвите вътре.

Разследването установи, че това са били мигранти, които бягали от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Те били поети от каналджии в Унгария недалеч от сръбската граница.
Делото е прехвърлено в Унгария, тъй като при аутопсията е установено, че смъртта на мигрантите е настъпила докато камионът още е бил в тази страна.

До момента са арестувани един афганистанец, смятан за главатар на бандата, осем българи и един ливанец. Полицията продължава да издирва единадесетия обвиняем, който е с българско гражданство.

Според прокуратурата "извършителите са знаели, че мигрантите се задушават, но не са направили нищо, за да ги освободят" от камиона.

Престъпната групировка е натрупала значителни печалби. От февруари до август 2015 г. е прехвърлила през граница най-малко 1106 души, които трябвало да платят между 1000 и 1500 евро всеки, за да преминат в Австрия.

Телата на повечето жертви са върнати на роднините им, а останалите са погребани във Виена.

Трагедията предизвика широк обществен отзвук в Европа и допринесе за временното отваряне на границите за стотици хиляди мигранти, които се бяха насочили към западната част на континента, отбелязва АФП.

Още от Европа

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?