Девет бивши военни осъдени в Чили за убийството на певеца Виктор Хара

Девет бивши военни осъдени в Чили за убийството на певеца Виктор Хара

Чилийски съдия постанови присъди от 18 години затвор за деветима бивши чилийски военни за убийството на певеца Виктор Хара по времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет.

В рамките на същото дело се разследваше и убийството на бившия директор на службата за изпълнение на наказанията на Чили Литре Кироги, предаде ТАСС.

Деветимата бивши военни получиха по 15 години затвор за убийствата на Хара и Кироги и по 3 години за отвличането на двамата. Съдът постанови и чилийската държава да изплати компенсации от общо 1,37 милиарда песо (2 милиона долара) на роднините на жертвите.

Виктор Хара, който подкрепяше Чилийската комунистическа партия, е арестуван в деня след военния преврат от 11 септември 1973 г., с който бе отстранен законно избраният президент - социалистът Салвадор Алиенде. Певецът е откаран на стадион в столицата на Чили, превърнат в затвор, там е разпитван, измъчван и разстрелян няколко дни по-късно под една от трибуните.

По официални данни през годините на диктатурата в Чили (1973-1990 г.) по политически мотиви са убити или изчезнали безследно 3225 души. На мъчения са били подложени над 37 000 души.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?