Девет депутати внесоха питане до Паси за отпадналите посланици

Девет народни представители са внесли днес в деловодството на парламента искане за изслушване на външния министър Соломон Паси в парламентарната външна комисия във връзка с посланиците, на които е отказан достъп за информация на НАТО и поради това не могат да заминат за назначенията си.

В началото на седмицата, когато се разбра, че и кандидатът за посланик в Канада Любомир Тодоров не е получил достъп до секретна информация на НАТО, СДС обяви, че ще иска обяснение от външния министър. Йордан Бакалов посочи, че персонална отговорност трябва да носят Министерство на външните работи, президентът и министър-председателят.

Сред подписалите искането депутати, освен лидерът на СДС Надежда Михайлова и Николай Младенов, са лидерът на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер, депутатите от ОДС Димитър Абаджиев, Асен Агов и Мария Стоянова, Тошо Пейков и Антония Първанова от НДСВ, както и Ралица Агайн от ПГ "Новото време".

Народните представители ще поискат министър Паси да ги запознае с мерките, които ще предприеме, за да бъдат предотвратени случаите на върнати посланици. Според депутатите това се отразява негативно на образа на страната и петни името на дипломатическата служба.

Шефката на Държавната комисия за сигурност на информацията Цвета Маркова призна пред медиите, че изискването на страните-членки на НАТО за проверка на бъдещите посланици за лоялност е било предадено в хода на процедурата за реалното ни приемане и това изискване незабавно е било съобщено на МВнР. Оттогава и всички оглеждани за посланици дипломати се проверявали от ДКСИ.

Междувременно обаче без сертификат остана посланикът ни в централата на пакта Емил Вълев, който вече не ни представя там, но остава посланик в Белгия. От Монс бе върнат и определеният от Генщаба за национален военен представител в командването на НАТО ген. Павломир Кънчев.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: