Девет души са починали за ден, докато са чакали линейка

Девет души са починали за ден, докато са чакали линейка

Девет души са починали в събота в София преди да дойде екип на Бърза помощ при тях. Това е показала проверка на регионалната здравна инспекция по сигнал на близки на 38-годишния Красимир Кръстев, починал преди да дойде медицинския екип, съобщи ТВ7.

Линейката дошла два часа след първото обаждане и мъжът вече бил починал. Оказало се, че информацията била изпратена от диспечерите на тел. 112 до Бърза помощ за три минути, но сигналът бил насочен към екип час и четиридесет минути по-късно. Още 29 минути отнело на линейката да стигне до адреса.

Директорът на Бърза помощ Георги Гелев е дал писмени обяснения за случая. Уточнява, че в този ден - 4-ти февруари, на работа са били 23 екипа, които са получили 302 сигнала по време на дежурството си. В периода между първото и последното обаждане на семейството е имало общо 60 повиквания и екипите не са имали възможност да изпълнят своевременно всички адреси.

Изводът на регионалната здравна инспекция е, че има пропуски в организацията на работата в центъра за спешна медицинска помощ.


Другата констатация, която се вижда от предоставените документи, е, че същата съдба като тази на Красимир Кръстев са имали още осем души, които не са дочакали екипите на Бърза помощ. В половината от случаите тръгването на медиците към болния е било забавено с един час.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?