Девет европейски държави създават общ отбранителен механизъм

Девет европейски държави създават общ отбранителен механизъм

Военните министри на девет страни от ЕС, включително Великобритания и Франция, обещаха да създадат нова съвместна европейска военна инициатива за намеса, която ще продължи и след Брекзит. 

Европейската инициатива за намеса, ръководена от френския президент Емануел Макрон, е част от плановете за автономна европейска отбрана, очертана в речта му от Сорбоната през септември. Тя има за цел да осигури бързото разполагане на войски в кризисни точки близо до европейските граници. 
 
Групата включва Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия.
 
Италия, която бе сред страните, проявяващи интерес към включване в този механизъм, но която смени правителството си, "обмисля възможността за присъединяване, но не е взела окончателно решение“, уточни Парли.
 
Механизмът ще позволи те да реагират заедно по-бързо, извън рамките на НАТО и ЕС и е различен от инициативата на ЕС за "Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната" (PESCO). 
 
Страните, които членуват в него, ще координират своите действия при планирането на сценарии за обща реакция на потенциални кризи, които може да застрашат сигурността на Европа. Такива сценарии според министъра на отбраната на Франция, са природни бедствия, намеса при криза, евакуация на гражданите на страна – член и други.
 
Отбраната на Европа изисква обща стратегическа култура, изтъква Флоранс Парли пред "Фигаро“. 
 
Тя подчертава, че това ще даде възможност за по-бърза реакция, тъй като вземането на решения в рамките на ЕС е още много бавно спрямо спешността на критична ситуация, която може да възниква в дадена европейска страна, обяснява тя.
 
Механизмът представлява и възможност Великобритания да остане в рамките на европейската отбрана, въпреки Брекзит. 

Споделяне

Още от Европа