Девет години безплодни усилия

Девет години безплодни усилия

На книга нещата не изглеждат зле. Откриването в Кабул на международна конференция за организиране на помощта за Афганистан и предаване на афганистанската армия на отговорността за безопасността на страната наистина може да те накара да си помислиш, че кризата отива към края си и че републиката влиза в нова ера.

В присъствието на 70 представители на чуждестранни правителства президентът Карзай представя на света серия от предложения за подобряване на системата за управление на страната, развитие на икономиката, повишаване на жизненото равнище на населението (здравеопазване, образование и т.н.), реформиране на съдебната система, защита на правата на човека и оптимизиране на използването на чуждестраната помощ.

Както вече сте разбрали, за тези приоритети е говорено и по-рано, при това именно присъствието в Афганистан на чуждестранен военен контингент трябваше да осигури тяхната реализация. Провалът по всички тези точти обаче е видим и за невъоръжено око...

Скоро ще се навършат девет години, откакто в републиката се появиха чужди войски. И какво постигнаха те? Афганистан пропада в пропастта и държавите по света, в това число и Франция, осъзнаха, че няма как да спечелят тази война. Ружимът на Карзай демонстрира невъобразимо равнище на корупция и напълно се продаде на наркотърговците, без да изпълни нито едно от поставените от другите държави в замяна на предоставяната помощ условия. Нещо повече: когато победилият на изборите изключително благодарение на мошеничество президент днес казва, че ще успее да осигури безопасност в страната до 2014 година (това е практически утвърдената дата за изтегляне и на последните войници на коалицията), той ви лъже по най-безсрамен начин.

Тази средновековна страна се намира в дълбока дупка и милиардите, която тя тепърва ще погълне, ще попаднат в джобовете на местните вождове и главатарите на въоръжени групи, докато войниците и обикновените жители продължават да умират за нищо.

Краят на сценария предварително е прекрасно известен на всички: с напускането на чуждестранните сили старите демони ще завладеят страната и различните кланове отново ще си спретнат кървава гражданска война, победители от която ще излязат ткалибаните. Толкова усилия и всичко заради това? Излиза, че е така. Днешната конференция няма да може да излекува смъртно болната страна.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?