Девет хиляди млади хора са напуснали страната за година

За година около 9 000 млади и образовани българи с квалификация са напуснали страната и са намерили реализация в чужбина. Това сочат данните на Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество (АРГО), съобщи във вторник председателят ѝ Даниел Панчев, който ръководи проект "Заедно срещу младежката безработица".

Той посочи, че се наблюдава трайна тенденция младите хора все по-трудно да си намират първа работа, а липсата на реализация принуждава голяма част от тях да работят в сивия сектор на минимална заплата, без трудови договори и осигуровки.

Липсата на възможности за реализация на младите хора води до увеличаване на апатията и демотивацията им.

По данни на Агенцията по заетостта към юни безработните младежи до 29 години у нас са 60 581 души. Делът на младежите без квалификация и специалност е 64.8%, а с основно и по-ниско образование са половината - 52.1% от всички безработни младежи.

В България младежката безработица е 25 %, което е близо до средните за ЕС стойности – 20%. Този проблем е изключително сериозен в страни като Испания, където младежката безработица достига 40 на сто. В Холандия пък, където сега безработицата като цяло е най-ниска за ЕС – 4.1%, младежката безработица е 8%.

Допреди две години безработицата сред младежите е била 14.5-14.8% от общата безработица в ЕС. Вследствие на кризата обаче нейното равнище се повишава чувствително и сега надвишава 20%.

Общо около 5 милиона са безработните млади европейци, а много от останалите работят временно или заемат длъжност, която е под квалификацията им.

Проект "Заедно срещу младежката безработица" е финансиран по европейската програма "Младежта в действие" и ще продължи от юли до октомври т.г. Той ще привлече млади хора от шест страни от региона - Словакия, Словения, Унгария, Турция, Люксембург и България.

Те ще участват в обучение в България, на което ще бъдат представени проблемите и възможностите в борбата с безработицата, както и уменията за младите хора при кандидатстване на работа.

Ще бъде създадена онлайн платформа за възможностите, които се предоставят на младите хора като обяви за работа и стажове, информация за европейските програми "Учене през целия живот" и "Младежта в действие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?