Девет културни и просветни дейци с висши ордени по случай 24 май

Президентът Георги Първанов ще награди в четвъртък с най-високите държавни отличия девет дейци на културата и образованието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С орден "Стара планина" - първа степен, "за изключително големи заслуги в областта на културата и филмовото изкуство" ще бъде награден режисьорът Никола Корабов. С орден "Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие "за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството" ще бъдат наградени режисьорът Рангел Вълчанов и директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов.

Със същия орден "за особено значими заслуги за развитието на културата" ще бъде награден журналистът Веселин Мамков, а "за особено значими заслуги за развитието и издигането на ролята на богословското образование и наука" - митрополит Иларион Доростолски.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, "за големи заслуги в областта на културата и читалищното дело" ще бъде удостоен композиторът Иван Вълев, а "за големи заслуги в областта на културата" - историкът Милан Миланов.

Същото отличие получава "за големи заслуги в областта на изкуството и образованието" композиторът Хайгашод Агасян.

С орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, "за дейността му в областта на образованието" ще бъде награден директорът на основно училище "Виделина" в с. Сейдол Динко Христов.

Споделяне

Още от България