Девет НПО ще наблюдават изборите за евродепутати

Девет неправителствени организации ще наблюдават изборите за депутати в Европарламента, съобщи в Бургас в сряда говорителят на ЦИК Александър Александров, цитиран от Дарик радио.

До този момент в ЦИК има регистрирани 6 социологически агенции, които са поискали разрешение за паралелно преброяване на гласовете на избирателите.

Крайният срок за подаване на документи за издаване на подобни разрешения е 4 май.

Двамата говорители на ЦИК Александър Александров и Бисер Троянов са в Бургас за еднодневно обучение на РИК и представители на държавата, общината и полицията, свързани с организирането на изборния процес.

Има вероятност двойното преброяване на гласовете – веднъж за партиите, след това за преференциите да създаде известни трудности. Това е новият момент на тези избори, който трябва да бъде отработен, обясни Александър Александров.

Първите резултати от вота на 20 май ще станат ясни най-рано след 72 часа, каза Бисер Троянов. Той допълни, че ще се изчака след изборната нощ въвеждането на резултатите от районите комисии и задължително повторното въвеждане на секционните протоколи в изчислителния пункт, който се намира в ЦИК. Имената на избраните 18 български евродепутати ще бъдат ясни до 25 май.

Споделяне

Още от България