Девет общини в битка за безвъзмездни 3.5 млн. лв. за минерални извори

Девет общини в битка за безвъзмездни 3.5 млн. лв. за минерални извори

Девет общини търсят безвъзмездно съфинансиране от програмата на екоминистерството за развитие на минералните извори на техни територии, съобщиха от ведомството в четвъртък.

Кандидатстващите за предоставените 3.5 млн. лв. от Министерството на околната среда и водите са общините Минерални бани (област Хасково), Полски Тръмбеш, Сапарева баня, Панагюрище, Бургас, Разлог, Берковица, Велинград и Септември. Повечето проекти са за изграждане на водопроводи и събирателни резервоари. Част от общините предвиждат инвестиции в помпени станции, надземна част на водовземни съоръжения и водомери на водоизточниците.

От ековедомството припомнят, че програмата им за подпомагане на общините за ефективно управление на находищата на минерални води на тяхна територия е финансов инструмент, който се администрира от Националния доверителен екофонд. Със средства по пилотната схема се осигуряват безвъзмездно до 50 процента от проектите на местните власти, като за останалата част от стойността им те трябва да използват собствен ресурс или кредит. По програмата е допустимо създаването на публично-частни партньорства между общините и бизнеса. При използването на кредит за реализирането на проектите, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще покрива лихвите по него.

Минералните води в страната имат ценни качества - температура между 20 и 102 градуса, изключителна чистота заради дълбочинния произход и разнообразен минерален състав. Това дава възможност да се използват за питейни цели, за балнеология, за развитие на туризъм и спа центрове, за отопление на сгради, за оранжерийно производство, както и за развитие на спортни дейности, посочват от МОСВ.

Ведомството допълва, че в момента се оползотворява по-малко от 20 процента от ресурса на минерални води в страната, като потенциалът е 3800 литра в секунда. Целта на програмата е общините да се подпомогнат финансово за реализирането на проекти, които ще позволят ефективно оползотворяване на ценния ресурс.

Комисия ще оценява подадените предложения до края на януари 2017 г. Проектите трябва да бъдат изпълнени до края на следващата година, съобщиха още от МОСВ.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?