Девет офиса за борба с трафика на хора са открити в рискови градове у нас

Цветан Цветанов и Антоанета Василева, Сн: БГНЕС

Девет местни представителства на Националната комисия за борба с трафика с хора вече са открити в най-рисковите български градове, съобщи главният секретар на правителственото звено Антоанета Василева. През тези офиси ще бъдат провеждана информационна кампания, която има за цел да научи хората как да разпознават, че са нарочени за жертви на трафик. В тях ще може да се подават и сигнали за трафик на хора.

 

Василева спомена като най-рискови областните центрове Монтана, Пазарджик, Враца, Благоевград и Пловдив. Тя заяви, че най-уязвими на трафик са хора, които живеят в населени места с висока безработица и търся активно работа в чужбина. Партньори на информационната кампания са глобалната неправителствена организация за борба с трафика на хора "А21" и компанията "Менпауър".

 

"Сега е моментът за набиране на сезонни работници в чужбина и ние се опитваме да направим този процес възможно най-безопасен за хората", коментира Василева.

 

През 2012 година има покачване на броя на идентифицираните български жертви на трудова експлоатация и те вече са 137 спрямо 91 през 2011 година. Антоанета Василева обясни, че това се дължи на по-активната работа на властите с проблема. За 2012 година все още няма обобщени данни за жертвите на трафика на хора с цел експлоатация.

 

От комисията разказаха, че хората трябва да бъдат изключително внимателни към предложенията за работа в чужбина и да ги проверяват от всички страни. В повечето случаи на трафик на хора има обещана изгодна работа в чужбина, която е за неквалифициран труд, почасова е, има предвидени бонуси, а въпросът с уреждането на трудовия договор се отлага, обясниха експертите от комисията.

 

Печалбата на трафиканти с цел принуждаване към проституция е огромна – сводниците често прибират по 95% от прихода на заробените момичета. В случаите на трудова експлоатация печалбата е по-малка, а работата е в строителството, селското стопанство и сектора на услугите.

 

Статистиката за България показва, че около 80% от всички жертви на трафик на хора са с цел сексуална експлоатация. В световен мащаб трафикът на хора с цел трудова и сексуална експлоатация е втори по-големина престъпен бизнес след търговията с наркотици. Генерираният ресурс годишно е 32 милиарда долара, а негови жертви са 27 милиона души, показва статистиката на "Менпауър".

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов посъветва хората винаги да проверяват дали фирмите-посредници при намирането на работа в чужбина имат лиценз, както и да не се съгласяват да заминат, преди да е уреден въпросът с трудовия договор. Той обясни, че никога не трябва да се звъни на оферти, разлепени по спирките, върху които за контакт има оставен единствено номер на мобилен телефон.

 

Цветанов каза още, че ако се стигне до вземане на лична карта, жертвите да не се колебаят да търсят полицията. "В немалко от случаите трафикът се прави от близки на жертвите и те приемат, без да подозират", допълни той.

 

Цветанов отново заяви, че нито като министър, нито като общественик би подкрепил легализирането на проституцията в България.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?