Девет опозиционни депутати ще разследват случая “Мирослава”

ГЕРБ оспори легитимността на алтернативната комисия

Девет опозиционни депутати ще разследват случая “Мирослава”

Повече от две седмици след като мнозинството в Народното събрание създаде комисия само от свои депутати, която да разследва случаите на полицейско насилие, опозицията се обедини и създаде контракомисия, която да се заеме със случая “Мирослава от Перник".

В състава на комисията влизат девет депутати - по двама от БСП, ДПС, "Синята коалиция" и Атака" и един независим. Звеното няма да има председател и ръководство, а всяка тяхна среща ще се ръководи на ротационен принцип.

Съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов, по чиято инициатива опозицията създаде структурата, каза, че се надява да не се потвърди версията, която битува в Перник - че двата смъртни случая там са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели.

Именно самоубийството на Стойчо Стоев – Чочо, който беше и основният заподозрян за убийството на Мирослава, провокира многото въпроси на опозицията. Заради изслушванията във вътрешната комисия и последвалите случаи на полицейско насилие парламентът реши да създаде комисия за разследване на случаите, но заради принципни несъгласия за устройството ѝ опозицията отказа участие в нея.

Заместник-председателят на парламента и на ДПС Христо Бисеров обясни, че деветимата опозиционни депутати са поканили своите колеги от мнозинството също да участват в структурата, но те са отказали.

Депутатите от опозицията ще разчитат на информация от стенографските протоколи на действащата вече комисия, която изслуша представители на МВР и прокуратурата по случая.

Тепърва ще обмислят какви документи да изискат от двете институции, съобщи Ангел Найденов от БСП.

Намерението на опозицията е депутатите от комисията да отидат следващата седмица в Перник и да говорят както с близките на Мирослава Николова и на Стойчо Стоев, така и с очевидци на събитията там.

ГЕРБ оспори легитимността на алтернативната комисия

Председателят на действащата комисия - Красимир Ципов (ГЕРБ), който бе обвинен от опозицията, че има за задача да “замете под килима” случилото се, категорично отрече, че неговата комисията ще направи подобно нещо.

Депутатът обаче обясни, че комисията му няма за цел да разследва случаите на полицейско насилие, а да даде законови препоръки.

"Нямаме за цел да разследваме какво се е случило, а действията на служителите на МВР и да дадем препоръки за подобряване на работата им и съответно законодателни промени", каза той.

Той попита колегите си в качеството на разследващ орган ли ще работят, ще събират ли доказателства, ще внесат ли обвинителен акт и ще се произнесат ли като съд.

Ципов постави под въпрос тяхната легитимност, тъй като не е ясно в какво качество ще изследват обстоятелствата около убийството и самоубийството в Перник.

Ципов, който е съветник на председателя на правната комисията в миналия парламент Янаки Стоилов (БСП), а сега депутат от ГЕРБ, попита още как така Иван Костов и Христов Бисеров застават рамо до рамо в тази комисия, въпреки че не си говорят от години, и каква е тяхната цел.

Споделяне

Още по темата

Още от Вашите видеоновини

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?