Девет от десет автобуса в градския транспорт на София са без климатици

Девет от десет автобуса в градския транспорт на София са без климатици

Девет от десет автобуса в градския транспорт на София са без климатици в непосилните жеги. Общо 864 са автобусите, трамваите и тролейбусите, които се движат в столицата, като от тях 98 имат климатици, показват данните на Центъра за градска мобилност.

След като във вторник 65-годишен мъж почина в тролей, столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди проверка дали климатиците в градския транспорт работят, съобщиха от пресцентъра на общината.

Трагичният случай не е заради жегите, инциденти с припаднали столичани в градския транспорт стават непрекъснато и не зависят от времето, каза Евгений Ганчев, изпълнителен директор на “Столичен електротранспорт” пред Mediapool.

 

Само в 30 тролейбуса, движещи се по линии с номера 4, 8 и 11, има климатици и те работят, каза Ганчев. По думите му охлаждащите системи са на автоматичен режим и не зависят от волята на шофьора дали ги пуска или не. Общо тролейбусите са 103.

 

Работещ климатик в тролейбус по линия номер 8 тази сутрин обаче не се усещаше, установи проверка на Mediapool.

 

До края на 2013 г. проблемът с климатиците в тролеите ще бъде решен. Плановете са дотогава да бъдат доставени новите 50 тролейбуса марка “Шкода”, които са с климатици, посочи Ганчев.

 

Трамваите обаче ще продължат да бъдат без климатици. Техният брой е 178. Причината е, че няма техническа възможност да им бъдат монтирани, обясни шефът на “Столичен електротранспорт”.

 

От автобусите климатици имат само в 68-те нови “Мерцедеса”, които се движат по 11 линии. Те все още са на частния оператор “Карат С, с когото общината се кани да прекрати договора по взаимно съгласие. Неотдавна собственикът на фирмата Миролюб Столарски заяви, че е разпоредил шофьорите да включват климатиците. В понеделник обаче по линия номер 9 следобед нямаше индикации за охлаждане.

 

Общият брой на автобусите в общинската фирма "Столичен автотранспорт" е 583, като повечето от тях са стари и без климатици.

 

Контрол дали климатиците са включени упражнява Центърът за градска мобилност, посочи столичният кмет. Тя не знаеше дали са налагани санкции за това, че климатиците не работят, но напомни, че за 2011 г. операторите в градски транспорт са били санкционирани с близо 500 000 лева заради допуснати нередности.

Споделяне

Още от България