Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Девет причини да не гласувате за мен

арх. Емил Мечикян, водач на листата на Коалиция "ВЪЗХОД", на Изборите за ЕП 2019 г.

7 коментара
Девет причини да не гласувате за мен

Аз съм хетеросексуален европеец, работещ мъж с висше (и малко повече) образование. И макар да произхождам от малцинствена група, съм напълно интегриран в българското общество (както между впрочем почти всички представители на тази малцинствена група). Определяйки се обаче, по този начин, никой не би ми обърнал внимание, защото не съм в подходящата “социална роля".

Езикът е най-добрата илюстрация на начина на мислене. И политическият език в България показва, че представата на българските управници, за обществото е като за механичен сбор от различни групи. В "това" общество има “работници", “български бизнес", “безработни", “здравни работници", “хора с увреждания", “жени", "хора с алтернативна сексуалност“ и т.н.

От това излиза, че за да съм интересен на българските политици, а и на журналистите, които анализират политиката, трябва да приема някаква подходяща роля. За съжаление, възможностите ми са ограничени: не мога да стана “жена", нито искам да променя сексуалната си ориентация и макар че съм от “етническо малцинство", то не е такова, че да се вписва в българското политическо говорене. Вече не съм “учащ". Може би трябва да напусна работата си, за да се превърна в “безработен" или да си сменя професията в нещо, което да звучи като достойно за внимание – като напр. “енергетик" (най-добре – ядрен от Белене!), или “миньор" (тогава поне ще получа място във фолклора).

Не мога да го направя, защото преди всичко считам, че Българското общество е подложено на тежък натиск от собствените си социални заболявания. Те са наследени от времето на комунизма и са предпоставки за лошото ни обществено здраве:

От една страна "Травматичната идентичност" е напълно типично заболяване за хора, които са живели в тоталитарно общество. На тях се е наложило да развият подсъзнателно сложна група от психични механизми, за да оцеляват при постоянния натиск на социалния контрол, осъществяван от тоталитарния режим. Това води до "Култура на зависимостта", което е много коварно заболяване на общността, защото то дефинира, че индивидът може да си гарантира благополучие или оцеляване, само ако се откаже от самостоятелно морално мислене и действие.

Тези две заболявания са свързани до голяма степен със себеосъзнаването на индивида. Нормалният индивид се себеосъзнава на сравнително ранна възраст, най-късно в края на детството. Българският случай не е такъв – голяма част от българските граждани, не осъзнават себе си като отделни, самостоятелни индивиди, докато са живи. Това е фундаментален проблем на нашето общество, който за съжаление често остава встрани от вниманието ни.

Хора, които се осъзнават само като част от някаква група, са осъдени да живеят в лъжа, цинизъм и апатия. Това превръща обществото в тълпа, в която няма ценности, няма морал, няма норми на поведение, няма връзка между политици и избиратели, няма доверие.

Предвид гореизложеното е трудно да ви накарам да ми вярвате. Вместо това, ще ви кажа в какво вярвам аз. Знам че в глъчката от предизборна пропаганда няма да успея да надвикам останалите кандидати, затова няма да ви убеждавам (както всички), защо да гласувате, а ще ви дам девет (какъвто е и номерът на бюлетината ни) причини защо да НЕ гласувате за мен:

 1. Вярвам в свободата, не в демокрацията. Демокрацията характеризира метода на управление, свободата определя целите на управлението. Свободата е двигател на демокрацията. Демокрацията подпомага свободата. България е демократична страна, но хората в нея не са свободни. Затова е изключително важно да си върнем свободата. Ограничаването на свободата в България обаче, е взело такива размери, че все по-малко вярвам във възможността да се освободим само и изцяло с демократични средства.

 2. Вярвам че трябва да променим страната, в която живеем, като ограничим държавата, която я управлява. Ограничението се налага, защото държавата е опасна институция. Гражданите са създали държавата, за да гарантира неотменимите им права на живот, свобода и собственост. Тя обаче, вместо да ги пази, често ги ограничава. Затова тя самата трябва да бъде ограничена чрез правила, които очертават териториите на публичната власт, разпределят функциите ѝ и насърчават гражданското участие.

 3. Вярвам в силата на истината. Няма да спра да критикувам ГЕРБ, само защото така съм бил помагал на БСП да дойде на власт. ГЕРБ не са "десни" и не са по-добри от БСП – същите са. Разликата е само в това, че БСП са прочели повече книги. Всеки може да бъде мой съюзник, само не и Тиранина.

 4. Вярвам, че за да бъдем по-богати, трябва да работим повече. Ако искаме по-добър живот, трябва да положим усилия. Отговорността за собствения ни живот е само наша. Не бива да разчитаме някой, а още по-малко държавата, да се грижи за нас. Подкрепям вярата в свободното общество, основано на индивидуални права, в което човешкият живот и частната собственост са неприкосновени, а отговорността за последиците от действията е индивидуална.

 5. Потомък съм на бежанци. Арменците намериха убежище в България, във времена на небивала жестокост. Българският народ, показа състрадателност и щедрост и приюти хилядите, прогонени от родината си. Аз и моите сънародници ще сме вечно благодарни. Днес аз вярвам, че тази състрадателност и щедрост не са изгубени и популярните ксенофобските прояви на някои кресливи политици, са в силно противоречие със собствените ми убеждения.

 6. Вярвам че съчувствието, е съществена част от българския характер. Ние всички твърдим, че обичаме България. Как можем да обичаме страната си без да обичаме нашите съграждани, имам предвид ВСИЧКИ наши съграждани; и като ги обичаме, да им протегнем ръка, когато паднат, да ги лекуваме, когато се разболеят, и да им дадем възможност да издържат сами себе си, за да бъдат равнопоставени наистина, а не само на теория.

 7. Вярвам, че ни е необходима съвсем малко смелост и честност, за да можем да живеем в общество, в което гледаме на себе си и на останалите като човешки индивиди. Можем да си дължим уважение и грижа не защото сме част от някаква група, а защото всеки от нас е личност с индивидуални права и с достойнство, на които има право независимо от етнос, вяра, професия или сексуална ориентация.

 8. Вярвам че е необходимо премахването на института "Минималната работна заплата", тъй като е вреден и опасен за обществото. Минималната работна заплата е, по същество, държавна забрана да сключваме трудови договори под определена стойност. Намесата в свободата на договаряне, от страна на държавата, е абсолютно неприемлива в 21-ви век и противоречи на правото на индивидите да се разпореждат със собствеността си и да продават труда си. Вместо това, вярвам че трябва да се въведе почасово заплащане с различни ставки, според квалификацията и образованието, както е в повечето развити страни. Почасовото заплащане дава възможност на всеки да работи на повече от едно или две места и да си осигурява повече пари.

 9. Вярвам че хората често са склонни да намират причините за объркания си живот във външния свят, а не в себе си. Някой друг им е виновен, че нямат контрол върху съдбата си, че не са удовлетворени и не се чувстват свободни. А истината е, че всеки сам носи отговорност за битието си и може да постигне сравнителна независимост от външните условия, стига да положи усилие. Но пък свободата е отговорност, а както е забелязал Достоевски, за много хора е по-лесно да я делегират на институциите, като същевременно, за да запазят достойнство си, не спират да мърморят против тях.

Участвам в тези избори, защото считам че за свободното общество е най-важна конкуренцията на идеи. Понякога трябва да дадеш битка, независимо от това дали я искаш или дали имаш шанс да я спечелиш (Ботев едва ли е вярвал, че с двеста души ще събори Османската империя). Въпрос на отговорност и на чест.

И както е казал, Джордж Макдоналд, "Не е в природата на политиката да се избират най-добрите. Най-добрите не искат да управляват себеподобните си."

Затова ви моля: НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН С 9!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Диана
  #7
  Отговор на коментар #1

  Мария Капон, Валенти Василев(бивш СДС), Стефан Иванов (бивш СДС) Стефан Софиянски, знаете кой е. Доста от лицата на корупцията с "усмихнато лице".

 2. olele
  #6
  Отговор на коментар #1

  брей, без демокрация викаш няма свобода?! пък Бенджамин Франклин друго учеше хамериканците... сигур за туй са тъй свободни..

 3. olele
  #5

  арменчето ме изгуби с липсата на минимални ставки. минимални ставки има навсякъде Агопе.

 4. ivancho ivanov
  #4

  И на ме ми харесва арх. Мечикян, но щом не иска да гласуваме за него, за да не го обидя, няма! Не съм съгласен с т.7 - необходими са доста смелост и честност за да се гледаме като приемеливи човешки индивиди, не като "Четира крака са добри, два крака лоши"! В листата на ГЕРБ има негов полу-сънародник, който много ми харесва, Андрей Ковачев, за него ще гласувам! А, знам и родата му!

 5. Борис Б
  #3

  МИ добре, няма.

 6. асен
  #2

  за пръв път чувам негова милост, но текстът е смислен.

 7. boriana
  #1

  Кои са тези от Възход? Мисля, почти като него /БЕЗ ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА СВОБОДА/, но пък се питам защо ние мислещите се раздробихме, какъв е този наш егоистичен индивидуализъм. Уж имаме еднакви идеали, еднакви възгледи, целите общи, а не може да се обединим. А ако се обидим после пак се разпадаме. Пример- РБ. Причината? Личният егоизъм на хора, които притежават таланта да си направят партия или обединение /по случайна причина/, но нямат нито морала, нито търпението, нито толерантността, нито интереса,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.