Девет протеста и два концерта откриха европредседателството

Девет протеста и два концерта откриха европредседателството

Общо 9 протеста и два концерта блокираха центъра на София в четвъртък, когато се проведе официалната церемония по поемането на председателството на Съвета на ЕС от България.

Преди обяд се проведе рехава демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция на пл. "Народно събрание", на която присъстваха десетина души. Паралелно с нея в градинката между Софийския университет и сградата на парламента се проведе редовният протест за правата на пенсионерите, който не събра много повече хора.

Синдикална федерация на служителите в МВР инициира демонстрация в късния следобед, която нямаше особен смисъл, след като премиерът Бойко Борисов обеща 10% увеличение на заплатите в министерството. Това струва на бюджета 100 млн. лв.

Останалите протести започнаха след 17.00 часа. В 18.00 часа започнаха две шествия – съответно в подкрепа за втория лифт в Банско и срещу него.

Междувременно бе насрочен и митинг на "Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света". От Столичната община и полицията увериха в сряда, че няма да бъде допуснато засичане на мероприятията, тъй като те са на различни локации и по различни маршрути.

Значителни ограничения на придвижването в центъра на столицата бяха въведени заради мерките за сигурност покрай пристигането на чуждестранните делегации. Част от тях се задействаха още в сряда следобед. Затворени бяха улици и паркинги покрай Народния театър "Иван Вазов", където вечерта официално се открива европредседателството. Ограниченията засегнаха и улици в по-широк диапазон като тези край площад "Княз Александър Първи" и около Национална художествена галерия, както и райони край НДК.

Споделяне
Още от България

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?