Девет съдии са номинирани за главен съдебен инспектор

Девет съдии са номинирани за главен съдебен инспектор

Девет съдии са номинирани до момента за главен съдебен инспектор, а срокът за предлагане на кандидати ще бъде удължен до 28 февруари (петък), обяви в понеделник Съюзът на съдиите в България.

В началото на месеца съдийската организация започна собствена процедура по издигане на кандидат за главен съдебен инспектор, който да бъде предложен на Народното събрание. В последствие ГЕРБ обяви, че ще приеме кандидатурата на ССБ за своя и ще гласува за нея. Професионалната организация се реши на този ход, след като депутатите на три пъти се проваляха в опитите си да издигнат и изберат безспорни хора за ключовата позиция.

Имената на издигнатите до момента съдии се пазят в тайна, защото някои от тях все още обмислят дали да дадат съгласието си за участие в процедурата.

Причината за удължаването на срока за издигане на кандидатури е, че някои от вече номинираните са поискали повече време, за да решат дали са готови да участват в подобен избор. ССБ призовава магистратите да вземат активно участие в тази процедура и да издигнат колегите си, които смятат за подходящи за главен съдебен инспектор.

От 28 февруари до 9 март всеки ще може да задава въпроси към кандидатите, да прави коментари и да подкрепи номинацията им в специална рубрика "Въпроси и отговори на кандидатите за главен инспектор" на интернет страницата на ССБ. В този период организацията ще направи и своя вътрешна проверка на кандидатите.

На 11 март съдийският съюз ще покани представители на останалите професионални организации и водещи неправителствени организации за съвместно обсъждане на предложените кандидатури. Едва след приключване на всички тези етапи ще бъдат обявени имената на кандидатите, зад които застава организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България