Девет станаха жертвите на свинския грип

Девета жертва взе грипният вирус АH1N1. Починалият е 54-годишен мъж от град Опака, който е бил приет в болницата в Търговище, но въпреки това лекарите не са могли да го спасят. Това съобщи в четвъртък д-р Райна Жейнова от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Шумен.

Контактни с починалия са били седем души – 3 деца и 4 възрастни, които засега нямат симптоми на заболяване. Жейнова допълни, че на всички е предписан профилактично "Ремантидин" и е дадена препоръка да се наблюдават от личния лекар.

Към момента са доказани 634 положителни проби на новия грипен щам, изследвани са 1673 души, съобщи началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.

От медицинска гледна точка няма никакъв смисъл от масови изследвания за грипа А H1N1, тъй като 90 на сто от случаите са на този вирус, обясни експертът.

По време на епидемия епидемичният щам измества всички останали и циркулира основно той, обясни д-р Кунчев. Ако клиниката е на остро респираторно заболяване, значи това е новият грипен вирус, коментира специалистът.

Той посочи, че в момента няколко десетки хиляди в България боледуват от този грип и няма циркулация на други вируси.

Същевременно стана ясно, че резултатите от изследване в националната референтна лаборатория са потвърдили, че починалата в шуменската болница на 8 ноември 33-годишна жена е била болна от свински грип. Това съобщи директорът на шуменската многопрофилна болница д-р Виктор Минчев.

33-годишната Красимира Янкова от шуменското село Радко Димитриево почина в отделението по реанимация от двустранна пневмония в неделя. При направения първоначален бърз тест не бяха установени данни за грип, но изпратените проби в националната лаборатория потвърдиха, че жената е била болна от новия вирус.

В шуменската болница продължават да постъпват пациенти с грип и пневмонии. Само в сряда са приети 4-има болни от грип и 15 души с пневмонии. Състоянието на петима пациенти е тежко и те са настанени в отделението по реанимация.

Споделяне

Още от България