Девет убити и 30 ранени при експлозия в сунитска джамия в Багдад

Девет души загинаха, а 30 бяха ранени при експлозия на  взривно устройство в сунитска джамия в Багдад, съобщиха осведомителните агенции.

Взривът в джамията Кубаиси е поредната проява от вълна от насилие в последните седмици, взела над 100 жертви след местните избори миналата събота. В последните дни Ирак стана арена на остри сблъсъци между силите за сигурност на оглавяваното от шиити правителство и разбунтували се сунити - най-мащабното насилие след изтеглянето на американските войски от страна през декември 2011 г.

Най-малко 150 души са убити от вторник насам, когато армията щурмува сунитски протестен лагер, предизвиквайки ожесточени стълкновения, обхванали и други сунитски райони в западните и северните провинции, посочва Ройтерс.

Демонстрации срещу шиитския премиер Нури ал Малики има от миналата година. Протестиращите сунити настояват и за промяна на законите, които те смятат за насочени срещу тях.

Специалният пратеник на ООН за Ирак Мартин Коблер предупреди днес, че Ирак е пред обрат и прикани към сдържаност след четири дни на насилие.

Призовавам религиозните и политическите лидери да проявят  разум и да не допускат гневът да вземе връх над мира, тъй като страната е пред обрат, посочи той в комюнике.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят