Девет загинаха при катастрофа на американски хеликоптер в Ирак

Американски военен хеликоптер с 9 души на борда катастрофира при аварийно кацане край иракския град Фалуджа. няма оцелели при катастрофата. Не е известна причината за принудителното кацане.

Всички загинали са военнослужещи, предадоха осведомителните агенции.

Хеликоптерът Блекхок участвал в операция по евакуиране на ранени войници, уточни АФП. Кореспондент на агенцията видял димящите останки от машината край село Ал Нуаймия, на 5 км от Фалуджа.

Малко по-късно на мястото на инцидента пристигнали американски подкрепления, в това число четири хеликоптера.

Говорителят Марк Кимит не можа да потвърди дали хеликоптерът е извършвал евакуация във времето, когато е предприел аварийното кацане, като каза само, че изпълнявал "рутинна" мисия.

"Няма оцелели. На борда е имало 9 човека. Работим по презумпцията, че всички те са американски войници", каза Кимит.

Фалуджа е един от центровете на антикоалиционната съпротива, където нееднократно са възниквали сблъсъци между местното население и американските сили, припомня Би Би Си.

Американски военни представители съобщиха че още 35 техни войници са били ранени при минометно нападение срещу базата им западно от Багдад. В новината се посочва, че на войниците е оказана първа помощ и са били евакуирани за по-нататъшно лечение. Някои от тях са тежко ранени.

Споделяне

Още от Свят