Девет загинали и 21 ранени при стрелба в гимназия в руския град Казан

Девет загинали и 21 ранени при стрелба в гимназия в руския град Казан

Въоръжен мъж нападна тази сутрин училище в руския град Казан. Най-малко 9 души са убити, а 21 са приети в болница.

На видео, излъчено от руски медии, се вижда как ученици в черно-бели униформи бягат от сградата. На друго видео се виждат изпотрошени прозорци, от които излиза дим и се чуват звуци, приличащи на изстрели. Десетки линейки се наредиха пред входа на училището след атаката, а полицията отцепи достъпа до сградата.

Някои ученици са успели да избягат при атаката, но други са били приклещени вътре. Всички ученици в крайна сметка са били евакуирани в намиращи се наблизо детски градини и са били прибрани от семействата си.

Нападателят е арестуван и полицията разследва нападението. Властите незабавно затегнаха мерките за сигурност във всички училища в Казан. Градът е столица на република Татарстан и се намира на 700 км източно от Москва.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов каза, че са загинали седем осмокласници (четири момчета и три момичета), учител и друг служител на училището.

"Терористът бе арестуван. На 19 години е. Огнестрелно оръжие е регистрирано на негово име. Други съучастници не бяха установени. Води се разследване", каза Миниханов, след като посети училището.

По данни на здравните власти в Татарстан 21 души са приети в болница с рани от атаката. Сред тях има 18 деца, шест от които са в много тежко състояние.

Властите обявиха утрешния ден за траурен и отмениха всички учебни занятия в Казан. Стрелбите в училища са относителна рядкост в Русия, но през последните години имаше няколко атаки, главно от ученици.

Според руски медии стрелецът е бивш възпитаник на училището, който се нарича "бог" в мобилното приложение за чат "Телеграм" и е обещал в сутринта на нападението да убие "голямо количество биомаса". Профилът му е блокиран след атаката.

Руският депутат Александър Хинщайн каза в "Телеграм", че заподозреният е получил разрешителното си за оръжие преди по-малко от две седмици и че училището не е имало никаква охрана, а само паник бутон.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо оздравяване на ранените. Семействата на загиналите ще получат по 1 милион рубли (около 13 500 долара), а всеки от ранените ще получи от 200 до 400 хиляди рубли (2700-5400 долара).

Президентът нареди спешно да бъде изработена нова рамка относно видовете оръжие, които може да притежава цивилното население, като се има предвид видът оръжие, използван при стрелбата в Казан, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, веднага след нападението.

Песков каза, че понякога като ловно оръжие се регистрират видове стрелково оръжие и това също ще бъде преразгледано в спешен порядък.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и представителството на ЕС в Москва изразиха съболезнования към семействата на загиналите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?